Суд затвердив угоду у справі спільників Каськіва: державі повернуть вкрадені ₴259 мільйонів

Вищий антикорупційний суд ухвалив вирок на підставі угод про визнання винуватості у справі щодо заволодіння державними коштами, виділеними для реалізації національних проєктів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022», у сумі 259,2 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як зазначається, п’ятьом обвинуваченим призначено узгоджені покарання у вигляді штрафу: двом організаторам у максимально можливій для цієї категорії злочинів сумі – по 850 тис. грн, ще одному – 400 тис. грн, двом виконавцям – по 200 тис. грн. Шостому обвинуваченому призначено узгоджене покарання у вигляді позбавлення волі із звільненням від його відбування з іспитовим строком.

За умовами угод, упродовж 6 місяців з моменту їх затвердження судом обвинувачені мають відшкодувати до державного бюджету збитки в повному обсязі, а саме у сумі 259,2 млн грн.

При укладенні угод прокурор врахував, що злочини, передбачені ст. 191 та 209 Кримінального кодексу, які інкриміновано обвинуваченим, вчинені у період з 2010-го по 2014 рік, а тому законодавча заборона на застосування статей 69 і 75 ККУ при призначенні покарання як така, що не має зворотної дії в часі, не поширюється.

Також прокурор врахував, що обвинувачені ще під час досудового розслідування як відшкодування завданих збитків добровільно передали у власність держави низку обʼєктів. Зокрема, мова йде про майно загальною площею понад 3000 кв. м, земельні ділянки площею 2,5 га та будівлю АЗС. Вартість лише частини цього майна, за оцінкою держпідприємства, сягає 25 млн грн, а всього вартість майна, за оцінкою, наданою стороною захисту, склала майже 280 млн грн.

Крім того, троє обвинувачених до ухвалення вироку добровільно перерахували на потреби ЗСУ 5,2 млн грн, а двоє з них зобов’язалися перерахувати ще 3,3 млн грн упродовж одного місяця.

Інші обвинувачені забезпечили перерахування на підтримку ЗСУ всієї суми внесеної за них застави в розмірі 4,643 млн грн.

За умовами угод, держава реалізує 507 земельних ділянок, що арештовані в межах провадження, а кошти від їх реалізації будуть перераховані на підтримку ЗСУ.

Також суд вилучив у власність держави (застосував спецконфіскацію) ще 202 земельні ділянки, які фігурували у справі.

У САП підсумували, що завдяки застосуванню інституту угод вдалося притягнути до кримінальної відповідальності усіх винних осіб, забезпечити відшкодування 100% завданих збитків, конфіскувати в дохід держави 707 земельних ділянок та інше нерухоме майно, а також перерахувати на потреби ЗСУ понад 13 млн грн.

Вирок суду набирає законної сили через тридцять днів з дня його проголошення, якщо його не буде оскаржено в апеляційному порядку.

Як стало відомо Укрінформу з власних джерел у правоохоронних органах, умовні терміни отримали Олександр Каськів – брат ексголови «Держінвестпроекту» Владислава Каськіва, а також інші фігуранти цієї справи – Сергій Шут, Олександр Матковський, Юрій Лутак, Андрій Леміш і Андрій Стельмах.

Як повідомлялося, у 2012-2014 роках Державна інвестиційна компанія, яка перебувала у сфері управління Держінвестпроекту, надала 259,2 млн грн позик двом фіктивним приватним компаніям, які залучалися нібито для реалізації національних проектів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Гроші вивели на Кіпр на рахунки компаній, бенефіціарним власником яких виявився Олександр Каськів – брат ексголови Держінвестпроекту.

Згодом ці кіпрські компанії придбали в Україні кілька фірм, які впродовж 2013-2015 років скупили у громадян України понад 700 земельних ділянок у Закарпатській та Волинській областях загальною площею близько 1000 га.

Самого Владислава Каськіва не судили за розкрадання коштів Держінвестпроекту, тому що Генеральна прокуратура екстрадувала його з Панами за іншим кримінальним провадженням (про розкрадання 7,45 млн грн під час оплати реклами). Умовою видачі Каськіва було те, що його не притягатимуть до кримінальної відповідальності за вчинення іншого злочину, скоєного до моменту екстрадиції.

Зараз Владислав Каськів є депутатом Закарпатської обласної ради від ОПЗЖ.