Мобілізація совісті

Як росія дискредитує службу в українській армії та мобілізує українців на ТОТ, порушуючи Женевську конвенцію

У соцмережах, зокрема Threads, поширюються фото з нібито “злитою” з бази даних застосунку «Резерв+» інформацією про один мільйон військовозобов’язаних українців. Це – фейк і маніпуляція. У «злитій базі даних», яку нібито виставили на “чорний ринок”, фейкороби використали давно скасовані в Україні військові звання «старшина», «прапорщик» та «старший прапорщик», а сама таблиця має різне оформлення, встановили розслідувачі з VoxCheck.

«Таблиця» містить помилку, де написано «в/с строк служби», українською правильно буде «термін служби». Існують і помилки в оформленні. Наприклад, найменування військової частини вказане по-різному: як разом із приписом «в/ч», так і лише код частини. Деякі прізвища написані через Caps Lock, тоді як інші – ні. Також помітний різкий перехід між стовпцем з іменами та номерами телефонів. Крім того, за індивідуальним податковим номером (ІПН) було встановлено, що частина осіб у переліку є старшою 60 років, і їм не потрібно оновлювати дані, адже з військового обліку їх виключено. Це можна перевірити за допомогою Порталу державних послуг та внесенням ідентифікаційного коду з «таблиці». Дивно й те, що адресу та номери телефонів заблюрили. Якщо дані правдиві та вже «злиті» у даркнет, то немає сенсу їх приховувати.

Інформаційна операція, також побудована на відеороликах, в яких нібито українські чоловіки фільмують себе за кордоном на відпочинку і називають себе «ухилянтами», масово поширюється в різноманітних мережах. Особливого розмаху поширення таких роликів набирають застосунки ТікТок та Telegram. Цей контент швидко набирає перегляди та коментарі аудиторії – схвальні та критичні, але дискусії під цими відео тільки просувають їх у тренди. Також одночасно були створені «народні» пісні, у текстах яких завжди простежується основний меседж – вихваляння «ухилянтів». Про цілеспрямовану пропагандистську кампанію також свідчить анонімність авторів роликів та просування відеоматеріалу організованими групами ботів.

ВОРОГ НАМАГАЄТЬСЯ РОЗДМУХАТИ ВНУТРІШНЮ ВОРОЖНЕЧУ У СУСПІЛЬСТВІ

Поширюючи подібні фейки, ворог намагається роздмухати в українському суспільстві відчуття несправедливості та спровокувати внутрішню ворожнечу. Розтиражовані у мережі маніпулятивні меседжі чітко ідентифікуються як інструмент, здатний посіяти серед українців недовіру до застосунку «Резерв+», дискредитувати військово-політичне керівництво України та нашкодити мобілізаційним заходам. Мета ворога – зірвати рекрутинг, позбавити Сили оборони резервів і послабити здатність держави до спротиву.

Фото: ArmyInform

Від початку повномасштабного вторгнення росія веде інформаційну кампанію проти мобілізації в Україні та докладає максимум зусиль для її зриву. При цьому в самій рф мобілізаційний процес набуває все більшого розмаху. Наприклад, у порівнянні із 2023 роком, у рази зросли одноразові «премії» для новобранців – до мільйона рублів. Їх виплату кремль переклав на місцеві бюджети.

ВЕРБУВАННЯ ІНОЗЕМЦІВ З БІДНИХ КРАЇН АФРИКИ Й АЗІЇ ТА НАБІР ДОБРОВОЛЬЦІВ НА КОНТРАКТНУ СЛУЖБУ ПІД ПРИМУСОМ. ЯК ПРОВОДИТЬ МОБІЛІЗАЦІЮ РОСІЯ

Російський президент володимир путін оголосив "часткову мобілізацію" лише 21 вересня 2022 року. 14 грудня, під час так званої прямої лінії, путін заявив, що другої хвилі мобілізації в росії не буде, оскільки в цьому немає потреби. При цьому юридично «часткова мобілізація» в росії не припинялася, оскільки заява очільника кремля про її завершення була лише усною, але за майже 2 роки так і не було підписано відповідний указ президента. Міноборони рф наприкінці жовтня того ж року доповідало про завершення "мобілізаційних заходів". За офіційною статистикою, тоді вдалося мобілізувати 302 тисячі осіб.

Для залучення людей до лав своєї армії російська федерація використовує всілякі способи, включаючи мобілізацію, призов та агітацію. Водночас у росії зробили значно жорсткішим законодавство щодо військової служби.

Після завершення офіційно оголошених "мобілізаційних заходів" для поповнення війська міноборони рф додало до своїх методів ще два: вербування іноземців з бідних країн Африки та Азії, а також набір «добровольців» на контрактну службу під примусом чи за велику фінансову винагороду.

Активно застосовується кремлем і стара й успішно апробована схема – максимально стимулювати солдатів строкової служби переходити на контракт і, відповідно, долучатися до бойових дій в Україні. Річ у тім, що під час війни у рф не призупинено проходження строкової служби, як це встановлено в Україні.

1 квітня 2024 року в рф оголосили черговий весняний призов в армію, який уперше проведуть за новими правилами щодо віку строковиків – від 18 до 30 років. Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що цей процес також може бути пов’язаний із прихованою мобілізацією у рф. До російської армії мусять піти чоловіки не тільки з рф, а й з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

МОБІЛІЗАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ НА ТОТ УКРАЇНИ. УКРАЇНЦІВ ПРИМУШУЮТЬ ВОЮВАТИ НА БОЦІ ОКУПАНТА

Цьогоріч окупанти вперше на строкову службу призивають і молодь з нових тимчасово окупованих територій України. В указі від 31.03.2024 №222 «Про призов у квітні-липні 2024 р. громадян російської федерації на військову службу та про звільнення з військової служби громадян, які проходять військову службу за призовом», для них немає жодних винятків. «Почався весняний призов, уперше він відбудеться і в Запорізькій області в складі Росії», – зазначається у друкованому спецвипуску «Комсомольської правди», який у квітні розповсюджують на ТОТ Запорізької області.

Про те, що українців примусово забирають до російського війська на окупованих територіях, стало відомо ще до початку повномасштабного вторгнення, коли 19 лютого 2022 року в так званих «лнр» та «днр» почалася загальна мобілізація. Чоловікам у віці 18-55 років заборонили покидати псевдореспубліки, а у військо забирали практично усіх. Хоча українців призивали в угрупування «Л/ДНР», а не до армії рф, фактично мобілізацію здійснювали з подачі Кремля, адже ці території перебувають під контролем росії. Коли ж після 24 лютого росіяни захопили інші території України, почала з’являтись інформація про можливість мобілізації місцевого населення до ЗС РФ.

У 2022 році, на початку окупації наших південних і східних територій, представники росії обіцяли місцевим мешканцям, що мобілізацію до російських військ проводити не будуть. Та от, вже із середини 2023 року підприємства комунальної й приватної форми власності, які працюють у російському правовому полі на окупованих територіях, зобов’язані вести військовий облік, визначити людину, яка відповідає за це. Ці самі правила розповсюджуються і на чоловіків будь-якого віку – вони мусять стати на облік.

На окупованій частині Херсонщини при отриманні чоловіками російських паспортів вручають також направлення до військового комісаріату для постановки на військовий облік Росії, повідомив 26 вересня у своєму телеграм-каналі призначений Росією так званий губернатор окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо. Він зазначив, що це стандартна процедура, яка передбачена російським законодавством. Призов жителів окупованих територій до лав Збройних сил Росії начебто не планується. В першу чергу на облік змушені були ставати працівники підприємств, якими керують призначені окупаційними адміністраціями люди.

До проведення псевдореферендумів на ТОТ мобілізаційні процеси проводили більш обережно та таємно. Активізувався цей процес і через примусову російську паспортизацію, коли оминути військовий облік фактично стало неможливо.

За повідомленням голови Луганської ОВА Артема Лисогора, весняну хвилю примусової мобілізації у так званій «ЛНР» розпочали із призову чоловіків 1994-2006 років народження. Лисогор підкреслює, що тих, кому в минулому або поточному році виповнилося 18 років, окупанти «знайдуть швидко», бо вони цілеспрямовано збирали їхні особисті дані упродовж двох років, зокрема, через навчальні заклади.

Крім того, «Міністерство внутрішніх справ» так званої «ЛНР» отримало наказ вживати усіх необхідних заходів щодо встановлення фактичного місця перебування громадян, які не з’являються до військкоматів, та доставляти їх туди силоміць.

Ще більшого розмаху процес мобілізації на ТОТ набув після проведення псевдовиборів путіна. Окупанти збирали дані на людей протягом усієї передвиборчої кампанії та протягом “виборів”.

Після президентських «виборів» на тимчасово окупованих територіях півдня України росіяни уже відкрито намагаються мобілізувати якомога більше чоловіків. За даними підпілля, до березня 2024 року ситуація на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей була істотно іншою. Зараз же дедалі більше репресивних заходів спрямовано на примусову мобілізацію до лав ЗС РФ: до мобілізаційних списків вносять лікарів, педагогів, працівників комунальних підприємств. В окупованих містах Херсонщини та Запоріжжя росіяни розгорнули нові "військкомати", у яких працюють військові зс рф.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, наприкінці квітня російська влада посилила мобілізаційні процеси в Криму. Британське видання Financial Times з посиланням на джерело, близьке до Міністерства оборони рф, повідомило, що найближчими місяцями росія може розпочати чергову хвилю мобілізації на півострові, оскільки контрактників і злочинців з російських в'язниць, яких Росія також використовує на фронті, може не вистачити для досягнення поставлених цілей Кремля.

Що важливо: російська влада на початку 2024 року провела переформатування військових округів, внаслідок чого усі окуповані території України тепер «входять» до складу Південного військового округу зс рф. Внаслідок цього призов до війська на цих територіях тепер ведеться абсолютно у рамках російської бюрократії, як повністю централізований процес. Це означає, що на ТОТ усі українські чоловіки віком від 18 до 30 років підпадають під призов, бо жодний з них не служив у російській армії.

Це черговий цинічний злочин російської влади проти української держави та її громадян. Адже примусова мобілізація мирного населення на окупованих територіях, чи навіть залучення цивільних людей до організації військових операцій прямо заборонені статтею 51 четвертої Женевської конвенції 1949 року. Стаття 8 Римського статуту прямо визначає примус громадян протилежної сторони до участі у військових діях проти їхньої власної країни, навіть якщо вони перебували на службі сторони, що воює до початку війни, воєнним злочином.

Зрозуміло, що активізація примусової мобілізації, до якої вдаються російські сили на окупованих територіях України, спричинена необхідністю покривати втрати особового складу, а також зниженням підтримки війни серед російського населення. У пошуках «гарматного м’яса» це спонукає росію до масового застосування насильницьких методів до мешканців окупованих територій.

Процес мобілізації також є частиною ширшої кампанії російської влади на тимчасово окупованих територіях, спрямованої на примус населення підкоритися і прийняти російське управління. Кремль відкрито декларує наміри продовжувати політику русифікації на тимчасово окупованих територіях України.

МОБІЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ І НОВІ ПЛАНИ

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року на підставі Указу Президента України № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», в державі оголошена та проводиться загальна мобілізація протягом 90 діб. Кожні три місяці вона продовжується рішеннями Президента і парламенту.

Після тривалих суперечок в Україні нарешті набув чинності новий закон про мобілізацію. Він знижує вік призову в армію від 27 до 25 років і передбачає покарання для "ухилянтів". Незабаром розпочнуться заходи із заміни строкової на базову військову службу тривалістю 3-5 місяців, а також буде запроваджено базовий військовий вишкіл для тих, хто вчиться у ВНЗ.

В Україні з початку повномасштабної війни не проводиться набір на строкову службу, відповідно, чоловіки 18-25 років можуть потрапити на війну лише за власним бажанням, уклавши контракт із ЗСУ.

Середній вік бійця Сил оборони України – близько 45 років. Це пов'язано з тим, що, на відміну від рф, чоловіки, молодші 25 років, не підлягають мобілізації. Призов військовозобов’язаних, резервістів до Збройних Сил України, інших військових формувань України здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами.

Слід зауважити, що, за приблизними оцінками західних ЗМІ та експертів, мобілізаційний ресурс Росії складає близько 12-20 млн чоловіків, а України – 4-5 млн.

Демобілізація до кінця війни (або СВО – "спеціальної військової операції", як її досі офіційно називає кремль), не передбачена ні у рф, ні в Україні.

НАЙБІЛЬШ ВРАЗЛИВОЮ АУДИТОРІЄЮ ДЛЯ РОСІЙСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ Є ТІ, ХТО ВАГАЄТЬСЯ АБО НЕ БАЖАЄ СЛУЖИТИ

Ворог почав серйозні наступальні операції у Харківській області, розгорнувши там угруповання "Север". Однак швидкими темпами наростити це угруповання окупантам не вдалось через рекордні втрати на полі бою. Путін не відмовляється від ідеї дійти до адміністративних кордонів Донецької області. Для цього рф має накопичити щонайменше 100-тисячний резерв, аби реально прорватися на 30-40 кілометрів у глибину регіону. До того ж ворогу необхідно терміново поповнювати колосальні втрати, отримані під час так званого зимового «м’ясного наступу», коли його батальйони воювали не вмінням, а числом. Путінські генерали не збирають міняти своїх методів ведення війни, тому росія набирає до війська все більше і більше людей. Вони заявляють, що тепер не будуть «панькатися з місцевими» на окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини, оскільки 15-17 березня тутешні українці нібито віддали за путіна більшість своїх голосів (відповідно 88% і 92%).

Мобілізація в росії не зупинялася, а на окупованих територіях, вочевидь, буде набувати дедалі більш жорстокого характеру.

Україна мусить захищатися й активніше проводити власну мобілізацію.

Водночас ворог намагається дискредитувати й знецінювати процес мобілізації в Україні, значна кількість відео про конфлікти з військовими ЗСУ та працівниками ТЦК є продуктом ворожих інформаційних операцій. Найбільш вразливою аудиторією для російської пропаганди є ті, хто вагається або не бажає служити. Мета ворога – підсилити сумніви перших і зміцнити негативну мотивацію других. У цьому випадку інформаційна складова є вкрай важливою.

З людьми потрібно говорити й пояснювати ключову мету для нашої країни – захиститися. А також робити все для того, щоб служба у Силах оборони сприймалася як якісна і суспільно важлива робота. Потрібно не давати ворогу можливостей дискредитувати Сили оборони.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ Є КОНСТИТУЦІЙНИМ ОБОВ’ЯЗКОМ КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА І ЦЕ СПРАВА ВСЬОГО НАРОДУ

Питання демобілізації залишається досить гострим в українському суспільстві, а особливо в умовах, коли держава-терорист росія продовжує нарощувати свої мобілізаційні ресурси, щомісячно надсилаючи на війну проти України тисячі людей. При цьому важливо пам‘ятати, що окрім нас самих країну не захистить ніхто.

Мета ворога – знищити нас усіх.

Ключова справедливість для всіх нас – захищати себе, свій дім, країну та близьких.

Ворог робитиме все, щоб ми сварилися між собою, граючи на тригерах справедливості.

Захист Вітчизни є конституційним обов’язком кожного громадянина і це справа всього народу. Зробити свій внесок щодо збереження територіальної цілісності держави та мирного життя народу України є справою честі й обов’язком кожного громадянина.

Ми маємо справу з лютим ворогом, який веде проти нас геноцидну війну на знищення українського народу як такого, тому це війна кожного українця. А ті, хто хоче “пересидіти” війну, мають розуміти, що у разі окупації ще більшої частини територій України – їм все одно доведеться воювати, але вже в якості «гарматного м’яса» перебуваючи в російській окупаційній армії.

Володимир Ходаківський, Богдана Корнійчук, Леся Червінська, експерти Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Інституту публічних комунікацій

Перше фото: facebook.com/GeneralStaff.ua