Українець, який виготовляє папір із опалого листя, здобув друге місце премії молодих винахідників

Фото

Українець Валентин Фречка, який розробив технологію виробництва паперу з опалого листя, здобув друге місце Європейської премії молодих винахідників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт European Inventor Award.

«9 липня Європейське патентне відомство (ЄПВ) присудило 23-річному українському винахіднику Валентину Фречці друге місце на нагородженні Премії молодих винахідників конкурсу European Inventor Award 2024. Винахідник також отримав приз у розмірі 10 000 євро. Фречка розробив метод переробки опалого листя на папір. Таким чином він протидіє вирубці лісів і пропонує зручний та економічно ефективний спосіб утилізації органічних відходів у містах», - йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що у 2020 році Фречка заснував компанію Releaf Paper, яка переробляє опале листя на біорозкладний папір. Вона використовує передові технології для перероблення листя без шкідливих хімічних речовин, створюючи з очищеного листя целюлозу для паперових пакетів та коробок.

Releaf Paper виробляє стільки целюлози з 2,3 тонни листя, скільки можна було б отримати, вирубавши 17 дерев, а її продукція розкладається всього за 30 днів, що набагато швидше, ніж традиційний папір.

Українець, який виготовляє папір із опалого листя, здобув друге місце премії молодих винахідників / Фото: European Inventor Award

Компанія також планує у майбутньому використовувати біовідходи сільського господарства, такі як стебла ананасів.

Читайте також: Диван на колесах їде з Тернопільщини до Києва: винахідник збирає гроші на виробництво дронів

Фречка посів друге місце після голландської вченої Рошель Німейєр, яка стала першою і отримала 20 000 євро за свій портативний хімічний набір на основі штучного інтелекту, призначений для виявлення бактерій. Третє місце і приз у розмірі 5 000 євро отримала команда молодих туніських винахідників Хавла бін Ахмед, Гофран Яарі, Сулейма Бен Теміме і Сірін Аяр, які розробили «розумне» рішення для керування кріслом колісним.

Як повідомлялося, винахідник технології Releaf Paper Валентин Фречка отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя.

Фото: European Inventor Award