Рідні полонених захисників Маріуполя зустрілися з головним радником президента Туреччини

Фото

Представники родин військовополонених захисників Маріуполя зустрілися з головним радником президента Туреччини. На зустрічі йшлося про незадовільні, невідповідні нормам міжнародного права умови утримання військовополонених Росією та повернення їх додому.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Туреччина прагне щонайшвидшого закінчення війни. Аби ця війна, яка має негативні наслідки для обох країн, регіону та світу і яка почалася з незаконної окупації та анексії Росією територій України, закінчилася якомога швидше сталим, справедливим і чесним миром, який забезпечить територіальну цілісність України”, - сказав головний радник президента Туреччини Ялчин Топчу.

За його словами, Туреччина використовує кожну можливість, аби порушувати питання утримання та звільнення українських військових та кримськотатарських політв'язнів з російського полону.

“Туреччина продовжує надавати гуманітарну підтримку українському народу та нашим кримськотатарським співвітчизникам, які стали жертвами війни, вважаючи, що окупація та анексія територій, включаючи Крим, порушення територіальної цілісності України, є нелегітимними. Ми чітко та щиро висловлюємо це на всіх міжнародних майданчиках”, - сказав Ялчин Топчу.

Мама, дружина та син військовополонених Маріупольського гарнізону розповіли про постійне порушення Росією норм міжнародного права щодо утримання військовополонених.

“Ми звертаємося до вас за підтримкою щодо налагодження гуманітарної допомоги. У нас зовсім немає зв'язку із нашими рідними. Російська Федерація не дає жодної можливості передати посилки, зателефонувати, передати листи. Тобто хлопці повністю закриті. Навіть Міжнародний комітет Червоного Хреста не має до них доступу. Ми будемо вам дуже вдячні за допомогу в вирішенні цього питання”, - сказала на зустрічі Лариса Слаєва, дружина військовополоненого Олександра Царьова, азовця, дворазового чемпіона України, чемпіона Європи, тренера та судді міжнародного класу з боксу.

Жінка нагадала про теракти, влаштований Росією теракт в Оленівці та збиття літака Іл-76, жахливі умови утримання, тортури та знущання з українських військовополонених в російському полоні.

Читайте також: Росіяни неохоче повертають з полону оборонців Маріуполя і застосовують до них тортури - Лубінець

“Військові Маріупольського гарнізону вже третій рік у полоні. РФ не віддає їх на обмін, їх судять, даючи вироки від 20 років до пожиттєвого ув'язнення. Мій єдиний син третій рік в полоні, останню інформацію про його стан вдалося отримати у лютому цього року (від тих, хто повернувся внаслідок обміну). Ми не маємо жодного зв'язку з нашими рідними. Як мати, прошу вашої допомоги щодо повернення наших дітей додому. Допоможіть забезпечити дотримання Росією міжнародних угод. Ми хочемо хоча б знати, де і в яких умовах утримують наших рідних”, - сказала Лариса Улахли, мама військовослужбовця в/ч 3057 Нацгвардії України Федіра Улахли.

За її словами, вже багато хто з рідних, особливо батьків, військовополонених, не дочекалися їхнього повернення з полону, - померли, зокрема внаслідок хвороб, набутих внаслідок постійного стресу та хвилювань за своїх рідних.

На зустрічі раднику президента Туреччини було передано списки військовополонених з клопотанням про їхнє звільнення.

Читайте також: Стефанчук розповів держсекретарю Ватикану про тортури українських військовополонених в РФ

Як повідомляв Укрінформ, у серпні минулого року дружини та мама українських військовослужбовців, що перебувають в полоні в Росії, та дружина українського воїна, загиблого внаслідок теракту в Оленці, відвідали Стамбул і зустрілися з Вселенським патріархом Варфоломієм.