На Берлінському прайді несли портрети українських ЛГБТ-військових

Фото, відео

Представники української ЛГБТ і Квір-спільноти (LGBTIQ), які утретє взяла цього року участь у демонстрації Christopher Street Day в Берліні, у суботу несли портрети кількох десятків українських захисників, які належать до LGBTIQ.

Про це Укрінформу розповіла Марина Усманова, членкиня правління Kwitne Queer, першої української ЛГБТКІ+ мережі в Берліні.

«У нас є 67 портретів українських військових. ЛГБТ-військові, звісно, не приїхали, але вони взяли участь, надіславши свої портрети, плакати та гасла. Вони вимагають прийняття закону про партнерство та закону про злочини на ґрунті ненависті», - зазначила вона.

У Німеччині, розповіла Усманова, яка приїхала з Херсона, представники ЛГБТІК роблять чимало для підтримки України, зокрема, для збору допомоги.

Loki von Dorn, який також представляє Kwitne Queer, зазначив, що для української ЛГБТІК спільноти дуже важливою є підтримка посольства. Це, за його словами, підвищує толерантність у суспільстві. До втечі з рідного Дніпра він був журналістом, актором, активістом, промоутером і художником.

Посольство України в ФРН і його керівник Олексій Макеєв підтримує участь українців у берлінському CSD другий рік поспіль.

«Разом ми боремося не тільки за свободу нашої країни, але й за права та свободи кожної людини. Особливо українській LSBTQ* спільноті загрожує російська агресія: стилізовані як кінцевий образ ворога, вони серед найбільш переслідуваних Росією людей. Проте вони є будь-що, але не безпорадні. Багато з них мужньо воюють в армії, входять до територіальної оборони та займаються добровольцями», - йдеться у дописі посольства.

Окрім Kwitne Queer, у демонстрації взяли участь кілька інших українських організацій, зокрема Gendr Stream (феміністська правозахисна організація, яка захищає права ЛГБТКІ+ людей в Україні), БО «Інша» (зареєстрована в 2014 році в Херсоні як феміністична ЛГБТ інклюзивна організація), Resistance та інші.

Українці в Німеччині взяли участь у Берлінському Прайді / Фото: Ольга Танісійчук, Укрінформ

Девіз цьогорічного прайду - «Тільки сильні разом – за демократію та різноманітність».

Бургомістр Берліна Кай Вегнер закликав до захисту різноманітності та толерантності в суспільстві. «Берлін є і залишається містом свободи та прав людини», — сказав він.

З вітальним словом виступила федеральний міністр у справах сім’ї Ліза Паус.

Участь у прайді, який завершився біля Бранденбурзьких воріт, попри зливу, взяли участь, за деякими даними, близько півмільйона людей.

Читайте також: Понад 70% українців підтримують рівні права для ЛГБТ

Перший CSD в Берліні відбувся 30 червня 1979 року, тоді в Західному. «Гей-прайд» — під таким гаслом 450 демонстрантів вийшли на вулиці Західного Берліна. Метою CSD Berlin було, зокрема, виступати за рівні права та проти дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.