В Україні стартував Всесвітній тиждень грудного вигодовування

Із 1 по 7 серпня у світі відзначають тиждень підтримки грудного вигодовування, мета якого — підвищити обізнаність батьків немовлят та майбутніх батьків про переваги та користь грудного вигодовування.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

“Понад 43 тисячі малюків народились за перший квартал 2024 року в Україні. Це — наше з вами майбутнє, і не тільки батьки цих дітей прагнуть, щоб діти були здорові та щасливі, а маємо прагнути і ми. Саме тому я наголошую, що популяризація грудного годування, підтримка жінок, які годують грудьми, а головне — створення комфортних умов для годуючих мам — те, що під силу кожній людині з оточення мами. Успіх грудного вигодовування значною мірою залежить від цієї підтримки, а наше майбутнє — залежить від дітей", - наголосив перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров.

Він також зазначив, що значну роль у цьому процесі відіграють медичні працівники. "Мами мають бути впевнені: вони отримають адекватну та якісну допомогу в налагодженні та підтримці грудного вигодовування, і це один із наших пріоритетів", - додав Дубров.

Щоб підтримати кожну маму, дати їй впевненість, розвіяти міфи та просто поговорити, МОЗ, ЦГЗ, громадська організація «Лада» та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно організовують зустрічі вагітних та мам із дітьми у восьми містах України.

Читайте також: В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця

Вони пройдуть у Луцьку — 2 серпня, в Ірпені — 3 серпня, у Львові — 3 серпня, у Бучі — 4 серпня, в Ужгороді — 4 серпня, в Івано-Франківську — 6 серпня, у Харкові — 7 серпня, у Миколаєві — 8 серпня.

Зареєструватись може кожна охоча мама, вагітна та її близьке оточення.

Як зазначають в Центрі громадського здоровʼя, грудне вигодовування має виняткове значення для здоров'я дітей, матерів та суспільства в цілому. Воно є фундаментальним аспектом здорового розвитку немовлят: забезпечує надходження всіх необхідних поживних речовин, і завдяки вмісту антитіл допомагає захистити дитину від вірусів і бактерій, зміцнюючи її імунну систему. Довгостроково, природне вигодовування сприяє розвитку розумових здібностей та зменшує ризик виникнення алергій, цукрового діабету, ожиріння та деяких типів раку.

Існує дуже мало абсолютних протипоказань до налагодження грудного вигодовування, і сьогодні завдяки сучасним технологіям його можна підлаштувати під будь-який життєвий стиль та обставини.

Відповіді на запитання про годування немовлят і дітей раннього віку та підтримку можна отримати на Національній гарячій лінії «Спільно до здоров’я» від МОЗ та ЮНІСЕФ 0 800 35 18 96: з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 20-00, у суботу з 11-00 до 20-00.

Як повідомлялося, в Україні Всесвітній тиждень грудного вигодовування проходить щороку з 2001 року. Цьогоріч основний фокус тижня - ментальне здоров’я мами та підтримка на шляху до грудного вигодовування.