В Ізраїлі наразі перебуває 12-13 тисяч українських біженців - посол

В Ізраїлі наразі перебуває 12-13 тисяч українських громадян, які прибули до країни після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук під час онлайн-брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дипломат поінформував, що після початку повномасштабної війни Росії проти України кількість наших громадян, які шукали тимчасового притулку в Ізраїлі, у різний час становила 20-25 тисяч.

«Після (атаки ХАМАСу на Ізраїль) 7 жовтня їх стало менше - зараз можна говорити приблизно про 12-13 тис. осіб, які тут залишилися», - сказав Корнійчук.

За його словами, переважна більшість громадян України, які наразі перебувають в Ізраїлі, працевлаштовані і, як правило, мають там родичів або близьких друзів.

«Ніхто просто так сюди не їде, розуміючи, що в Європі умови щодо тимчасового притулку кращі», - зауважив посол України.

У цьому контексті він нагадав, що Ізраїль не надає нашим співвітчизникам повноцінного статусу біженця, житло чи фінансове забезпечення.

Корнійчук поінформував, що посольству України вдалося домовитися, щоб ізраїльська сторона продовжила нашим громадянам туристичні візи і надала їм право на роботу, аби вони могли себе утримувати, а також добитися медичного страхування для певної категорії громадян літнього віку, яке оплачує уряд Ізраїлю.

Читайте також: Дедалі більше ізраїльтян розуміють, що нашим спільним ворогом є не лише Іран, а й Росія - посол України

Як повідомляв Укрінформ, Ізраїль відкликав до 1 січня 2025 року запровадження обов'язкових платних електронних дозволів (ETA-IL) для в'їзду до країни.

З 1 серпня всі іноземні громадяни, у тому числі громадяни України, які мають право на безвізовий в’їзд до Ізраїлю, мали подавати заявки на отримання дозволу ETA-IL (електронна віза) для в'їзду до Ізраїлю на термін до 90 днів з туристичною або діловою метою через вебплатформу.

Фото: Embassy of Ukraine in the State of Israel / Facebook