Кількість фігурантів антикорупційних справ, які втекли з України, постійно росте - САП

Кількість осіб, які переховуються від досудового розслідування у кримінальних провадженнях Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро України на територіях інших країн, постійно зростає, і це питання наразі є критичним.

Про це на брифінгу заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, САП у своїй роботі визначила одним із пріоритетів співпрацю з міжнародними партнерами і напрацювання взаємодії з аналогічними правоохоронними органами інших країн.

«Ми маємо досить велику проблему з поверненням до України осіб, які переховуються від органів досудового розслідування або суду на територіях інших країн. Кількість цих осіб постійно зростає. І враховуючи, серед іншого, кількість того ресурсу, який мають ці особи, вони можуть переховуватися від органів досудового розслідування досить тривалий час. Тому це питання є критичним і потребує вирішення», – переконаний Клименко.

Читайте також: Економічний ефект від роботи НАБУ і САП за півроку становить ₴3,7 мільярда - Кривонос

За його словами, для САП також важливим є питання удосконалення інституту угод, щоб зробити більш ефективним досудове розслідування саме топкорупційних справ і притягнення до відповідальності організаторів злочинних схем.

«Відповідний законопроєкт уже пройшов перше читання. Ми не зовсім згодні з його трактуванням по певних пунктах. Ми надали свою оцінку цьому законопроєкту і запропонували правоохоронному комітету наше бачення цього закону, яким чином його зробити найбільш ефективним саме для антикорупційних органів тощо», – сказав керівник САП.

Він заявив, що також важливим питанням для них є скасування так званих правок Лозового. «Серед іншого, я вважаю, що достатньо лише скасувати причини для закриття кримінального провадження через так званий пропуск строків досудового розслідування і передати право продовження строків слідства після повідомлення особі про підозру до прокурора. Це може бути досить простий законопроєкт, який вирішить і врятує величезну кількість кримінальних проваджень, де встановлені мільярдні збитки тощо», – поінформував Клименко.

Як повідомлялося, раніше міністр юстиції Денис Малюська розповів, що найбільшою проблемою екстрадиції до України обвинувачених у корупційних злочинах є побоювання інших країн щодо безпеки.

18 липня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт щодо підвищення ефективності укладання угод зі слідством про визнання винуватості. Проєктом закону пропонується застосовувати штраф як додаткове покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості щодо корупційних правопорушень. Після першого читання у багатьох активістів, які борються з корупцією, виникли зауваження стосовно цього документа.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що законопроєкт №11340 щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості, який уможливить відкуп за корупційні злочини, до другого читання кардинально зміниться.