В Україні понад 2500 хворих із коронавірусом - у лікарнях

На стаціонарному лікуванні через коронавірусну хворобу перебуває трохи більше 2 тисяч пацієнтів.

Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

"На стаціонарному лікуванні перебуває понад 2,5 тис. пацієнтів", - сказав Кузін.

Він зазначив, що зараз в Україні спостерігається підвищення захворюваності на коронавірусну хворобу. Зокрема, якщо у червні було зафіксовано близько 2 тис. випадків ковіду, то у липні вже майже 12 тис. випадків.

За його словами, зараз в Україні циркулює 10 підтипів штаму коронавірусної хвороби Омікрон, у тому числі новий підтип FLiRT, який був зафіксований в Україні у березні цього року.

Наразі, як додав Кузін, за результатами повногеномного секвенування в Україні зафіксовано вже 5 випадків захворювання на новий підтип Омікрону. Він характеризується тим, що швидше інфікує людей при короткотривалих контактах.

За його словами, кожна нова мутація коронавірусу призводить до ще більшого ухилення від імунної відповіді.

"Це означає, що люди, які мають неінфекційні захворювання, мають імунокомпрометовані стани, вагітні, літні люди більш схильні до інфікування і перенесення хвороби важко, навіть незважаючи на те, що вони мали первинний курс вакцинації у 2021 році або на початку 2022 року. Стосовно клінічного перебігу, його характеристики типові: швидкий початок, достатньо висока температура на перших днях захворювання, яка тримається до 5 днів, і достатньо важко піддається лікуванню, подразнення горла, кашель. Інші симптоми схожі до звичайного ковіду", - сказав санітарний лікар.

Читайте також: Для захисту від COVID-19 достатньо буде одного щеплення - Кузін

Водночас підтип FLiRT не викликає важкого перебігу захворювання у людей без супутніх захворювань, які вакциновані від ковіду або мають ревакцинацію за показаннями, зазначив він.

Зараз, як додав заступник міністра, в Україні доступні близько 500 тис. доз вакцини проти ковіду, також в наявності є вакцина для дітей.

Він наголосив, що наразі не йде мова про введення обмежувальних заходів.

За його словами, за прогнозами у серпні буде тривати зростання захворюваності на ковід, яке триватиме протягом вересня. У вересні-жовтні почнуть циркулювати інші респіраторні інфекції, які обмежать циркуляції коронавірусної інфекції.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, в Україні зафіксовано вже 5 випадків захворювання на новий субваріант ковіду FLiRT, один випадок летальний.