У Міносвіти розглядають запровадження грантової системи для магістратури - заступник міністра

Міністерство освіти та науки розглядає можливість запровадження грантової системи для магістратури та зміну фінансування навчання в аспірантурі.

Про це в інтервʼю Укрінформу повідомив заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький.

"Цього року ми відпрацьовуємо певні механізми виплати цих грантів, і це відбувається із першокурсниками бакалаврату. У разі ухвалення закону №10399, який пропонує грантову систему і багато інших змін до системи фінансування вищої освіти, буде запущено і грантову систему для магістрів", - сказав він.

За словами Винницького, у межах цьогорічного пілотного проєкту запровадження державних грантів на навчання на контракті необхідно відпрацювати всю систему - IT, договори з закладами освіти.

Читайте також: Житло, навчання і бізнес: Зеленський анонсував три програми підтримки молоді

"Коли все буде опрацьовано, тоді цей механізм можна буде масштабувати і на магістрів, і на всю систему вищої освіти", - сказав заступник міністра.

Він додав, що розглядатиметься і зміна фінансування для аспірантури, однак ще потрібно визначитися, як саме це відбуватиметься.

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році вступники на контрактну форму навчання можуть претендувати на грантову підтримку від держави для оплати навчання. Загалом, за даними МОН, у цьому році на державний грант можуть претендувати до 22 тис. вступників.