На Саміті перших леді та джентльменів обговорять примусове переміщення українських дітей

На Саміті перших леді та джентльменів, який відбудеться у Києві у вересні, темою окремої дискусії стане злочин депортації та примусового переміщення українських дітей і напрацювання України щодо їхнього повернення.

Про це у Телеграмі повідомила перша леді Олена Зеленська, передає Укрінформ.

«Про захист дітей у збройних конфліктах говоритимемо на панелі четвертого Саміту перших леді та джентльменів, який відбудеться 12 вересня в Києві. Окрему дискусію присвятимо саме злочину депортації та примусового переміщення українських дітей, напрацюванням України щодо їхнього повернення та, головне, притягненню злочинців до відповідальності», - розповіла Зеленська.

За її словами, під час обговорення учасники дискусії спробують спільно знайти відповіді на питання: чи достатніми на сьогодні є міжнародні правові механізми як важелі впливу на воєнних злочинців, з чиєї вини страждають діти; чи за всі злочини проти дітей у збройних конфліктах нині передбачена відповідальність?

Олена Зеленська також нагадала, що торік кількість лише офіційно підтверджених серйозних злочинів проти дітей у світі зросла на 21%.

«Понад 30 тисяч випадків! Про це свідчать дані ООН, які охопили 25 країн, де нині розгортаються збройні конфлікти, та регіон басейну озера Чад. Втім, у звіті Організації повідомляється: ці дані занижені, адже доступ до спостереження та збору інформації часто обмежений. Ми в Україні розуміємо це як ніхто, адже лише кількість випадків викрадення українських дітей росіянами вірогідно значно більша за офіційну статистику (щонайменше 19 тисяч)», - відзначила перша леді.

Читайте також: На підконтрольну територію України повернули ще шістьох дітей

Саме тому, за її словами, на Саміті йтиметься не лише про нашу країну – це тема, гостра для всього людства.

Як повідомляв Укрінформ, четвертий Саміт перших леді та джентльменів відбудеться у Києві 12 вересня. Тема цьогорічного саміту - "Безпека дітей".

Саміт перших леді та джентльменів - щорічна міжнародна подія, яку ініціювала Олена Зеленська у 2021 році. Це глобальна платформа, що об'єднала перших леді та джентльменів для подолання викликів світового масштабу. Під час першого саміту започаткували платформу для розв'язання гуманітарних проблем. Другий захід дав змогу зібрати понад 6 млн доларів на 92 машини швидкої допомоги. На полях третього саміту, який відбувся торік, заснували медичне партнерство. Тоді українські та іноземні клініки уклали 25 меморандумів про медичну співпрацю, нині їх уже 44.