Молодим позичальникам за програмою «єОселя» вдвічі знизили перший внесок

Кабінет Міністрів переглянув окремі параметри програми пільгових кредитів “єОселя”, зокрема, знизив із 20% до 10% розмір першого внеску для позичальників віком до 25 років.

Як передає Укрніформ, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки

“Молоді позичальники віком до 25 років включно зможуть отримати іпотеку з першим внеском від 10% (замість 20%). Члени сім’ї внутрішньо переміщеної особи (ВПО) першого ступеня споріднення (батьки, подружжя, їхні діти) зможуть взяти пільговий кредит під 7%. Крім того, громадяни зможуть здійснити перший внесок на придбання житла за рахунок житлового сертифіката єВідновлення”, - йдеться у повідомленні.

Серед інших новацій - дозвіл брати участь в "єОселі" тим, хто раніше отримував житлову компенсацію або має договори на придбання житла на окупованих територіях чи в зонах бойових дій. Також стало можливим придбання майнових прав на приватні будинки на етапі будівництва.

Змінено також умови надання пільгової процентної ставки: протягом перших 10 років вона становитиме 7% річних, а з 11-го року – 10% річних.

Більшість змін набудуть чинності через 30 днів після оприлюднення, а деякі – через 60 та 120 днів. Кредитні договори, укладені до ухвалення цих змін, діятимуть за попередніми умовами.

У Мінекономіки підкреслюють, що урядова програма доступних кредитів "єОселя" має неабиякий попит серед громадян.

За даними міністерства, від початку її реалізації кредити вже отримали понад 12 тис. родин на суму понад 19,4 млрд грн.

Читайте також: Житло, навчання і бізнес: Зеленський анонсував три програми підтримки молоді

“Ми постійно аналізуємо умови реалізації програми "єОселя" та адаптуємо їх під потреби громадян та заради збільшення ефективності використання державних коштів», - прокоментував заступник міністра економіки Андрій Телюпа.

Як повідомлялося, програма “єОселя” стартувала у жовтні 2022 року як пільгове іпотечне кредитування для військових, медиків, педагогів та поліцейських. Після серпня 2023 року було розширено категорії людей, яким вона стала доступна.