Україна за допомогою партнерів веде консультації щодо обміну полоненими з РФ - Лубінець

Україна за допомогою партнерів веде консультації про повернення громадян із російського полону, цей процес триває.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець під спільного преспідходу з міністром міжнародного розвитку Канади Ахмедом Хуссеном та головою ЮНІСЕФ в Україні Муніром Мамедзаде, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Омбудсмен зазначив, що Україна завжди виступала і продовжує виступати з ініціативами, які можуть повернути наших громадян з російського полону.

«Публічно я заявляв, що після початку військової операції на території Курської області була проявлена ініціатива з російської сторони. Поки це все, що я можу сказати. Коли прийде час і фізично українські громадяни повернуться з російського полону, ви про це точно дізнаєтеся», - сказав Лубінець, відповідаючи на запитання, чи планується обмін військовополоненими з РФ.

Він запевнив, що Україна за допомогою партнерів робить для цього все можливе, питання повернення українців з полону постійно обговорюється під час робочих зустрічей щодо імплементації четвертого пункту Формули миру.

Читайте також: У Курській області ЗСУ поповнюють обмінний фонд полоненими росіянами - генерал Павлюк

Лубінець ухилився від відповіді на уточнююче запитання, чи вдалося досягти домовленості про обмін із російським омбудсменом, пославшись на чутливість процесу.

«Поки станом на зараз я вам кажу про те, що процес триває. Він тривав до цього, триває і після початку Курської операції. Чи є якісь більш активні перемовини? Це не перемовини, це консультації – назвемо це так, за допомогою наших партнерів. Так, вони відбуваються», - сказав омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець 14 серпня провів розмову із російським омбудсменом Тетяною Москальковою з приводу обміну полоненими на тлі наступу ЗСУ в Курській області.

16 серпня в ефірі Радіо Свобода Лубінець заявив, що найближчим часом обміну полоненими у форматі «всіх на всіх» із Росією не відбудеться, попри операцію українських сил у Курській області РФ і поповнення обмінного фонду.