Коломойський залишиться під вартою

Бізнесмен Ігор Коломойський залишатиметься під вартою, оскільки не буде вносити заставу розміром 1,877 млрд грн, яку йому призначив суд як альтернативу тримання під вартою. При цьому в іншій справі відносно нього діє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на «Суспільне».

Як зазначається, прокурор Сергій Демінчук у Шевченківському райсуді столиці пояснив, що Коломойському змінили запобіжний захід з тримання під вартою на заставу в розмірі, який просив старший детектив Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України. Ідеться про суму 1 877 360 000 грн.

Термін дії запобіжного заходу спливає 2 вересня 2024 року, адвокат бізнесмена просив після цього випустити Коломойського.

"Однак, наскільки мені відомо, є інша ухвала слідчого судді Печерського районного суду, за якою Ігорю Валерійовичу продовжено строк дії тримання його під вартою в межах іншого кримінального провадження. Тому він надалі буде триматися під вартою", — сказав Демінчук.

Досудове розслідування за чотирма статтями Кримінального кодексу України в одній зі справ Коломойського завершено.

Читайте також: Коломойський не зміг через суд розірвати договори поруки за кредитами з Нацбанком

Адвокат В'ячеслав Криглевич зазначив, що за вимогами Кримінально-процесуального кодексу Коломойського мали звільнити з-під варти, проте Шевченківський суд не може звільнити його, бо є інше провадження. За ним Коломойського утримуватимуть щонайменше до 25 жовтня.

"В будь-якому випадку ми не погоджуємося з будь-якими рішеннями, які ухвалені проти нашого клієнта. Ми все одно їх будемо оскаржувати і добиватися, щоб наш підзахисний був повністю виправданий за всіма справами, які йому інкримінують", — зауважив захисник Коломойського.

Як повідомлялося, 2 вересня 2023 року Коломойський отримав підозру в шахрайстві за матеріалами Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки.

СБУ встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виведення за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних фінустанов.

Згодом йому обрали запобіжний захід у справі про шахрайство у вигляді тримання під вартою на 60 діб із можливістю внесення застави у понад 509 мільйонів гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень "ПриватБанку". НАБУ та САП вжили заходів щодо арешту його активів.

Правоохоронці 15 вересня оголосили бізнесмену нову підозру за трьома статтями у справі про заволодіння 5,8 мільярда гривень.

Наступного дня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід Коломойському, змінивши розмір застави на 3 мільярди 891 мільйон гривень.

21 грудня 2023 року бізнесмену зменшили розмір застави з 3 мільярдів 891 мільйона гривень до 2 мільярдів 650 мільйонів гривень.

22 січня 2024-го Шевченківський районний суд Києва залишив бізнесмена Ігоря Коломойського під вартою до 2 березня із заставою у розмірі 2,65 мільярда гривень.

28 лютого Шевченківський райсуд Києва до 25 квітня продовжив тримання Коломойського під вартою та зменшив розмір застави — до 2,4 мільярда гривень.

8 травня Ігорю Коломойському було повідомлено про підозру в організації замовного вбивства у 2003 році. За даними слідства, Коломойський, діючи з мотивів особистої помсти, "замовив вбивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог щодо анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства". Події відбувалися у Феодосії (Крим).