Омбудсмен вже отримав понад 1,6 тисячі звернень щодо порушень працівниками ТЦК

З початку 2024 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець отримав 1634 звернення щодо порушення прав громадян працівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Про це йдеться у відповіді Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини на запит «Української правди», передає Укрінформ.

«Згідно з даними системи електронного документообігу Megapolis.DocNet до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у 2023 році з повідомленнями про порушення прав працівниками ТЦК та СП надійшло 561 звернення громадян, за період з 01.01.2024 по 13.08.2024 – 1634 звернення, за перше півріччя 2024 року – 1190 звернень, що на 83% більше, ніж за перше півріччя 2023 року (за перше півріччя 2023 року – 198 звернень)», – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, в офісі омбудсмена зазначили, що також отримують усні звернення на особистому прийомі громадян, через «гарячу лінію» уповноваженого, а також на зустрічах з родинами військовополонених та зниклих безвісти за особливих обставин захисників і захисниць України як в Офісі омбудсмена, так і в регіональних представництвах.

Читайте також: В Одеському ТЦК відреагували на конфлікт між військовим, поліцейськими та цивільними

«Таким чином, враховуючи зазначене, загальна кількість звернень громадян України до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на тиждень становить 150 та більше», – підкреслили в інституції.

Як повідомляв Укрінформ, ДБР від початку повномасштабної війни відкрило 408 кримінальних провадженнях за фактами зловживань посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки під час мобілізації.