У Берліні відзначили День Незалежності України під сигнал повітряної тривоги

Фото, відео

Прем'єр-міністрка німецької землі Мекленбург-Передня Померанія і президентка Бундесрату Мануела Швезіг запевнила, що підтримка Німеччиною України буде продовжуватися.

Про це вона заявила на урочистому заході з нагоди Дня Незалежності України, який було організовано в Берліні 11 вересня в берлінському представництві Мекленбурга-Передньої Померанії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Швезіг побажала, щоби свій наступний День Незалежності Україна зустріла в мирній країні. Вона висловила захоплення мужністю і волею українців.

«Ми стоїмо солідарно на вашому боці та підтримуємо вас: військовими матеріалами, фінансово, політично, гуманітарно. Усі 16 федеральних земель Німеччини виступають за підтримку України, і так воно і залишиться», - запевнила Швезіг. Вона також наголосила на підтримці ФРН України на її шляху до членства в ЄС.

Політик пригадала свій візит в Україну в червні, під час якого побувала в Києві та Чернігівській області. Очолювана нею землю має партнерські відносини з цією областю України.

Посол України в ФРН Олексій Макеєв у своїй промові провів паралель між двома місцями на Чернігівщині - Корюківкою та Ягідним. Їх розділяє 100 км і 79 років: у першому коїли страшні воєнні злочини німецькі нацисти, в другому – російські окупанти. Сьогоднішня ситуація відрізняється тим, що Німеччина стоїть на боці України, на боці добра, зазначив Макеєв.

Посол підкреслив, що Німеччина пройшла великий шлях - від 5 тисяч шоломів до танків, Patriot, Iris-T, щоправда, поки не дійшло до Taurus; від польових шпиталей до спільного виробництва зброї. Німецька зброя рятує життя, підкреслив він

Макеєв розповів про свій візит до землі Мекленбург-Передня Померанія з Президентом Володимиром Зеленським і прем'єр-міністркою землі Мануелою Швезіг на полігон, де українські військові навчалися керувати третьою переданою Німеччиною системою ППО Patriot. Сьогодні ці солдати вже захищають українське небо.

«Нашим спільним завданням є примусити Росію до миру, говорити з Росією з позиції сильного… Ескалація – слово вчорашнього дня, прояв страху… На жаль, ще залишаються вигадані «червоні лінії», хоча це Росія перейшла в 2014 році єдину «червону лінію» в Європі - порушила державний кордон України… Воля сильніша за страх. Мир треба вибороти, голуб миру був вбитий російською ракетою», - сказав посол.

Дипломат також подякував за величезну допомогу, що її надає Німеччина в питанні відновлення енергосектору України, повертаючи світ містам, які Росія хоче занурити в темряву.

Особливо роль відіграють партнерства. На сьогодні таких партнерських зв’язків між містами двох країн налічує понад 210 і 7 – між регіонами.

На заході була присутня делегація Чернігівської області на чолі з першим заступником голови Чернігівської обласної державної адміністрації Костянтином Мегемом. Він розповів про наслідки російської окупації навесні 2022 року та про те, як регіон живе зараз. Чернігівська область попри триваючий терор з боку Росії, відновлюється: вже відбудовано понад половину зруйнованих і пошкоджених об’єктів завдяки допомозі, в тому числі німецьких друзів.

Читайте також: Шольц обіцяє підтримувати Україну, але вважає - настав час для переговорів

«Ми не можемо відкладати відбудову на після війни», - підкреслив Мегем.

Під час святкового вечора в залі пролунав сигнал повітряної тривоги, яка ширилися у той момент над Чернігівщиною – хтось з гостей з України забув вимкнути звук на телефоні.

Як повідомляв Укрінформ, письменниця Софія Андрухович на Франкфуртському книжковому ярмарку презентує третю частину своєї трилогії «Амадока» німецькою.