Війна амброзії на користь: рослина виробляє на 61% більше алергену

Як вибратися з тенет підступної рослини з солодкою назвою? Не зволікайте з походом до алерголога! Це принципово важливо

У столиці і багатьох містах України на початку вересня традиційно запровадили карантин через розповсюдження цієї дуже алергенної рослини: амброзію зриватимуть та спалюватимуть, а при сильному засміченні – скошуватимуть або вириватимуть із корінням. Експерти зауважують, що найоптимальніше все ж виривати з коренем, то інакше вона знову проросте після дощів і через місяць знову зацвіте. Також може бути дієвою обробка рослин спеціальними хімічними засобами.

Амброзія належить до карантинних бур'янів, ця однорічна рослина може виростати до двох (а іноді до чотирьох) метрів у висоту та розмножується насінням, яке здатне зберігатися у ґрунті від 5 до 40 років. При цьому одна рослина здатна за сезон випускати до 1 мільярда пилкових зерен, «начинених» алергеном.

ЦВІТЕ З СЕРЕДИНИ ЛИПНЯ ПО ЖОВТЕНЬ, АЛЕ ФІКСУВАЛИ В ПОВІТРІ АЖ ДО 1-ГО ЛИСТОПАДА

Період цвітіння і вироблення пилка починається з липня і закінчується у жовтні, але були випадки, коли спеціальні установки, що вловлюють пилок, фіксували його аж до 1-го листопада. Концентрація була вже не спроможна викликати алергію, але тим не менше він був присутній у повітрі.

Батьківщиною амброзії вважають Північну Америку, тобто вона аж ніяк не притаманна нашому регіону, проте, потрапивши до нас під час Першої світової війни з ленд-лізом (коли разом з пшеницею до нас «заїхало» і її насіння – ред.), вона широко засіялася і «забуяла» скрізь по шляху руху автотранспорту. Таким чином, Україна, Румунія та Угорщина – і до сьогодні є найбільш ураженою цією інвазійною рослиною частиною Європи.

ШКІДЛИВІ ВИКИДИ В ПОВІТРЯ ВІД ВОЄННИХ ДІЙ ПОЗИТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА АМБРОЗІЮ

Поки комунальні служби борються зі шкідливим бур’яном своїми методами, ми дізнаємося, як боротися з наслідками для здоров’я від його впливу, та чому останніми роками від пилку амброзії страждає дедалі більше людей.

Ольга Наумова, кандидатка медичних наук, лікарка-алерголог Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів (ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України»).

За коментарем на цю тему – злободенну в період масового цвітіння амброзії – ми звернулися до кандидатки медичних наук, лікарки-алерголога Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів (ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України») Ольги Наумової.

«За звітами екологів, впродовж 24 місяці повномасштабної війни в повітря було викинуто 175 мільйонів тонн СО2, але, якщо для екології і населення це вкрай негативний фактор, то для амброзії – дуже позитивний! Адже при підвищенні рівня СО2 – у цієї рослини суттєво зростає виробництво пилка. І на сьогодні амброзія виробляє пилка на 61 відсоток більше, ніж зазвичай. Крім того, в самому пилку збільшується кількість пилкових зерен – вони стають дрібнішими і здатними підніматися з повітрям на висоту до 1 кілометра та долати з вітром довжелезні відстані. У Нідерландах, де практично немає амброзії, вчені виявили пилок, провели дослідження, зробили математичні розрахунки і з’ясували, що до них на територію він з вітром потрапив з амброзії, яка цвіла в Запоріжжі!», – розповіла Ольга Наумова. 

До того ж амброзія – це бур’ян, який чудово росте на пошкоджених ґрунтах і зараз проблема в тому, що зона бойових дій – найбільш оптимальна для її проростання. Крім того, що вона швидко захоплює розпахані, але не засіяні культурними рослинами землі, внаслідок вибухів змінюється PH ґрунтів, а чим кисліший ґрунт, тим краще на ньому буде рости амброзія.

«Найменші часточки пилкових зерен вітром переносяться на дуже великі відстані, зокрема, і з зони бойових дій, де поля не засіяні, а амброзія відразу агресивно займає ці місця. І кількість пилку, який летить з тих місць зараз, на жаль, катастрофічно висока», – каже лікарка-алерголог.

ЦЬОГО РОКУ В КЛІНІЧНІЙ СИМПТОМАТИЦІ АЛЕРГІЇ НА АМБРОЗІЮ У БІЛЬШОСТІ ЛЮДЕЙ СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ КАШЕЛЬ

Симптоматика сезонної алергії не залежить від алергену: чи це амброзія, чи лугові трави, клініка буде однакова: закладеність носа, чхання, нежить, сльозотеча, почервоніння та зуд очей.

Але цього року, за словами алерголога Наумової, у клінічній симптоматиці алергії на амброзію у більшості людей спостерігається кашель.

«Коли до нас приходять люди з кашлем, ми робимо FeNo тест – це тест, який виявляє рівень оксид азоту у повітрі, що видихається, і бачимо, що алергічне запалення спустилося вже зі слизової носа до бронхів, від чого пацієнт починає кашляти. Хоча ще немає бронхіальної астми, але вже є кашель, пов’язаний з тим, що найдрібніші часточки амброзії більш глибоко проникають у бронхи і легені», – говорить вона.

ЯКЩО НЕ ЛІКУВАТИ АЛЕРГІЮ НА АМБРОЗІЮ, МОЖЕ З’ЯВИТИСЯ ПЕРЕХРЕСНА РЕАКЦІЯ НА ІНШІ АЛЕРГЕНИ

При тривалому нелікуванні алергії на рослини можуть розвиватися харчові алергічні перехрести. Фото: GETTY IMAGES.

Лікарка наголошує, що якщо не звертати увагу на алергію (в даному випадку на амброзію) і вчасно її не лікувати, то може з’явитися перехресна алергія – специфічна реакція організму на інші алергени, що мають подібну будову. І людина почне реагувати та матиме алергічні симптоми при зіткненні з іншими речовинами.

«Є генотип людей, у яких алергічні реакції виникають тільки до 1 виду рослин, але таких всього 20 відсотків. Більша частина – 80 відсотків – схильна до полісенсібілізації (змішана алергія, при якій формуються специфічні IgE одночасно до алергенів різних груп – ред.) І чим довше пацієнт не йде зі своєю проблемою до алерголога, а користується тільки аптечними засобами і антигістамінними препаратами, тим ймовірніше, що у нього спочатку розів’ється чутливість до мажорного (основного) компонента алергену, а потім з’являється алергічна реакція і до мінорних компонентів, які входять, наприклад, до складу лугових трав. Тобто, через деякий час пацієнт буде відчувати алергію ще й з травня по червень, коли вони цвітуть. А не лише з липня по жовтень, коли цвіте амброзія», – пояснила алерголог.

Також при тривалому нелікуванні алергії на рослини можуть розвиватися харчові алергічні перехрести. Тобто, пацієнти з реакцією на амброзію в сезон і поза сезоном її цвітіння можуть з’їсти диню, кавун, цукіні, огірки чи банан і відчути симптоми, пов’язані з алергією на амброзію. Це може проявлятися як оральний алергічний синдром: свербіж у порожнині рота, свербіж та набряк губ чи піднебіння.

ДЕХТО ПРИХОДИТЬ З ВПЕВНЕНІСТЮ, ЩО У НЬОГО АЛЕРГІЯ НА АМБРОЗІЮ, АЛЕ ТЕСТ ВИЯВЛЯЄ АЛЕРГІЮ НА ПЛІСНЯВІ ГРИБИ

Важливо пам’ятати, що в період, коли цвіте амброзія, цвіте і полин. І його особливість в тому, що він дає дуже багато харчових перехрестів з білками, які входять до складу овочів та фруктів, що може викликати навіть важкі анафілактичний реакції.

Ольга Наумова зазначила, що деякі пацієнти приходять до лікаря з впевненістю, що у них алергія на амброзію, але тест виявляє алергію на альтернарію чи кладоспоріум – це плісняві гриби, які уражають листя рослин та плоди. Вони зараз теж викидають спори в повітря і викликають алергічну реакцію, що за симптомами абсолютно схожа з реакцією на амброзію. Зокрема, сенсибілізація до Alternaria може призвести до розвитку бронхіальної астмі, особливо у дітей.

«Тому, коли закінчується черговий «алергічний» сезон і ваші симптоми зникають, треба обов’язково згадати про те, що є лікар-алерголог, прийти і продіагностуватися на алергію і почати проведення алергенспеціфічної імунотерапії. Заради власного здоров’я. Чим раніше пацієнт звертається по консультацію, тим до меншої кількості алергенів у нього виникає алергічна реакція, тим легшим буде лікування і менше ускладнень він відчує», – радить кандидатка медичних наук, лікарка-алерголог Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів Ольга Наумова.

Нагадаємо, що виділяють три найпоширеніші «алергічні» сезони: з березня по квітень – це період цвітіння фруктових дерев, берези, ліщини та вільхи, з травня до середини  липня – період цвітіння злаків і лугових рослин (тимофіївка, вівсяниця, грястиця, цинодон), з липня по жовтень – період цвітіння бур'янів (амброзія та полин, лобода) і спороутворення пліснявих грибів.

Стежимо за самопочуттям власним та наших дітей і вчасно звертаймося до лікаря!

Любов Базів. Київ