Новий штам FLІRT? Людство ковід вже перемогло, він не заслуговує на таку увагу

Лікар-інфекціоніст розповів Укрінформу: для груп ризику ранній прийом противірусних препаратів (паксловід) сприяє швидшому одужанню

Днями на Кіровоградщині зафіксували випадки коронавірусу FLIRT, їх виявили у трьох немовлят та трьох дорослих. Тиждень тому – повідомлялося про сплеск захворюваності на Вінниччині, вже понад три тижні на новий штам хворіють у Києві. Тобто, починаючи з липня, коли в Україні слідом за країнами Європи, були зафіксовані перші випадки коронавірусу FLIRT – нового субваріанта Omicron, нові й нові випадки продовжують фіксуватися в різних областях нашої країни.

Що відомо про новий штам коронавірусу, чи відрізняються його симптоми від попередніх штамів та наскільки він може бути небезпечним, ми розпитали у лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського.

ОСНОВНІ СИМПТОМИ ШТАМУ FLIRT, ЯКИЙ З’ЯВИВСЯ ПІСЛЯ МУТАЦІЇ, НЕ ЗМІНИЛИСЬ

Насамперед лікар зазначив, що основні симптоми ковіду нового штаму, який назвали FLIRT, не змінились. Ковід залишається у нашій популяції, ставши таким собі звичним ГРВІ. Частка небезпечних ускладнень від нього настільки мізерна, що наразі увага приділяється вже іншим збудникам. Навіть МОЗ висловлює припущення, що інші респіраторні віруси настільки пригнітять коронавірус, що очікуваного підвищення осінньої захворюваності на нього не буде.

Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст.

«Чи справдиться цей прогноз – подивимось. Принаймні, аналізуючи нещодавній спалах штаму FLIRT, розуміємо, що частка імунізованого населення дуже висока. Коронавірус ослаб настільки, що його можна не сприймати надто серйозно. Єдиний виняток – люди з порушеним імунітетом», – каже Дубровський. Для них завжди існує ризик небезпечних ускладнень на тлі важкого перебігу, при чому немає особливої різниці, який це буде вірус. Чи коронавірус, чи аденовірус, чи, на приклад, грип.

У таких випадках має спрацювати інтуїція лікаря та швидкий алгоритм діагностики. Адже, знаючи діагноз, можна миттєво почати приймати етіотропні ліки. А на ковід вони вже є. Це мають знати всі, хто перебуває в групі ризику. Ранній прийом противірусних препаратів (паксловід) сприяє швидшому одужанню та зменшує ризик небезпечного перебігу. Здорової молоді, дітей це не стосується. Йдеться виключно про групи ризику.

ДЕЯКІ СІМЕЙНІ ЛІКАРІ ДОСІ ПРИЗНАЧАЮТЬ АНТИБІОТИКИ ВІД КОВІДУ, ХОЧА ДОВЕДЕНО, ЩО ВІРУСИ НИМИ НЕ ЛІКУЮТЬСЯ

Дубровський наголосив, що досі деякі сімейні лікарі необґрунтовано призначають антибіотики для лікування ковіду, хоча доведено, що на віруси антибіотики не впливають.

«Днями до мене звернулись пацієнти з підтвердженим ковідом. Здавалось би – нічого нового. Просто помірний кашель, слабкість та кілька днів лихоманка. Але сімейний лікар, який діє за сумнозвичним суб’єктивним шаблоном та йде на поводі в наляканих пацієнтів, призначив у «найкращих» традиціях дуже потужний антибіотик резервного ряду вже на третій день захворювання з повною впевненістю, що це допоможе. Таке відчуття, що кількарічні розмови про те, що віруси не лікуються антибіотиками пішли нанівець. Добре, що хоч КТ не призначив…

Незважаючи на те, що вже про коронавірус відомо майже все, часто доводиться стикатись з помилками і заспокоювати тривожних пацієнтів», – каже інфекціоніст.

БІЛЬШІСТЬ, ХТО НЕ МАЄ СУПУТНІХ ЗАХВОРЮВАНЬ, НАВІТЬ НЕ ЗМОЖЕ ВІДРІЗНИТИ, ЦЕ БУВ КОВІД ЧИ БАНАЛЬНИЙ НЕЖИТЬ

Лікар зазначив, що коронавірус вражає всі вікові групи. Але питання – в якій формі. Зазвичай більшість, хто не має супутніх захворювань, навіть не зможе відрізнити, чи це був ковід, чи просто якийсь інших вірус, чи навіть банальний нежить на тлі переохолодження. Інші можуть хворіти досить відчутно.

«Тим не менш, маючи зворотний зв'язок від колег зі стаціонарів, аналізуючи світові дані статистики та звіти, можна впевнено стверджувати: після вже одного разу перенесеного ковіду переважна більшість людей не потрапляють у лікарні й не потребують кисневої терапії. Все сталось саме так, як і було  прогнозовано, – коронавірус залишається достатньо заразним, обманюючи та обходячи перші ланки імунного захисту. Проте перебіг ковіду стає дедалі легшим.

Логіка дуже проста – мета вірусу не вбивати свого носія, а жити, поширюватись і мати можливість розмножуватись у людському організмі. Тому еволюційний шлях розвитку COVID-19 досить передбачуваний. Ми будемо співіснувати з ним. Для більшості такий формат відносин не буде особливо помітним. Людство в глобальному сенсі вже перемогло цю небезпеку. Захисний імунітет у популяції створено. А легкі форми ГРВІ, в тому числі через коронавірус, – це норма співіснування з вірусами», – пояснив Дубровський.

КОВІД БУДЕ НЕВПИННО МУТУВАТИ, АЛЕ ЩОБ ВІРУС СТАВ РАПТОМ СИЛЬНІШИМ, ЙОМУ ТРЕБА СИЛЬНО ДОПОМОГТИ

Відповідаючи на запитання, чи може найближчим часом з’явитися новий штам коронавірусу, сильніший за попередні, чи всі наступні будуть тільки слабші, Дубровський зауважив, що медицина, як то кажуть, наука не точна. Тим паче її розгалуження та підрозділи, такі як епідеміологія. Може статись будь-що, будь-коли, адже передбачити та врахувати сторонні впливи та зміни на планеті неможливо.

«Ковід однозначно буде невпинно мутувати. Але щоб вірус став раптом сильнішим, йому треба в цьому сильно допомогти. При збереженні тієї ситуації та тих звичайних природних процесів, які ми спостерігаємо, нічого небезпечного не прогнозується. Ковід буде жити поруч з нами, і допоки імунна система конкретно взятої людини в належному стані – вірус буде швидко знищений Т-клітинами, навіть за умови потрапляння всередину організму та початкових симптомів хвороби. Адже розуміємо: вірус удосконалюється, шукає обхідні шляхи, щоб перехитрити наш захист та хоч якось розмножуватись. Але це не про важкі ускладнення. Адже наші фундаментальні ланки клітинного та гуморального імунітету в масштабах популяції вже загартовані проти COVID-19».

ТРЕБА ВСЮ УВАГУ ПРИДІЛЯТИ ЗДОРОВОМУ СПОСОБУ ЖИТТЯ ТА ПІДТРИМЦІ ІМУНІТЕТУ, А КОВІД ЛІКУВАТИ ЯК ЗВИЧНЕ ГРВІ

Говорячи про те, чи можуть захворіти на коронавірус FLІRT ті, хто були раніше щеплені від попередніх штамів ковіду, лікар-інфекціоніст пояснив,  що вакцини готуються та виробляються на конкретний штам або комбінацію штамів вірусу, які вже циркулюють або циркулювали раніше в популяції.

«Актуальність вакцин проти швидкомутуючих вірусів завжди дуже й дуже сумнівна. Якщо вірус змінює свої антигени та з легкістю обходить імунний захист навіть перехворілих осіб, зрозуміло, що вакцина із попереднім антигенним набором не буде працювати. Не зрозуміло, який сенс щеплювати нещодавно (протягом року) перехворілих старими вакцинами. Загалом не зрозуміла мета масових щеплень, якщо важкі форми практично зникли з популяції. Все одно вакцина від ковіду ніколи повністю не захищала від зараження. Але досі залишає по собі масу нерозв’язаних серйозних питань та зауважень щодо профілю безпеки та ефективності.

На мою думку, треба всю увагу приділяти здоровому способу життя та підтримці імунної системи в робочому оптимальному стані. А у випадку зараження, ковід лікувати як звичне ГРВІ по всіх правилах інфектології. Не забуваючи, що для складних випадків у груп ризику варто своєчасно залучати ефективні противірусні ліки. І припинити залякувати та заплутувати людей. Ковід вже перемогли. Він більше не заслуговує на таку увагу. У нас є більш важливі проблеми», – каже лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Любов Базів. Київ