СБУ затримала російського агента, який наводив російські ракети на Чернігів

Служба безпеки України затримала агента ФСБ РФ, який підпалював об’єкти Укрзалізниці та наводив російські ракети на Чернігів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Пріоритетними цілями ворожих обстрілів були пункти базування українських військ, які залучені до захисту північних рубежів України. За наявними даними, для здійснення вогневого ураження росіяни планували використати авіаційні ракети Х-59.

Також російська спецслужба намагалася розвідати локації підприємств у Чернігівській області, які виконують державне оборонне замовлення.

Для виконання цих завдань ФСБ дистанційно завербувала 44-річного працівника місцевого заводу. У поле зору російської спецслужби чоловік потрапив через свої антиукраїнські коментарі у Телеграм-каналах.

За інструкцією загарбників фігурант об’їжджав місцевість, де приховано фіксував розташування Сил оборони.

Отримані відомості він месенджером пересилав російському куратору через спеціально створений чат-бот, який адмініструє ФСБ.

Крім того, агент "полював" на релейні шафи залізничного сполучення в регіоні.

Задокументовано, як фігурант за допомогою легкозаймистої суміші підпалив технологічне обладнання біля магістральної колії.

Співробітники СБУ затримали російського агента, коли той готувався до вчинення нових підпалів на залізниці.

Під час обшуків у помешканні затриманого та його родичів вилучили 8 бойових гранат, набої різного калібру і телефон із доказами підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 2 ст. 113 (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання про додаткову кваліфікацію злочинних дій фігуранта за незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами.

Читайте також: На Донеччині з початку року СБУ викрила 57 інформаторів

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Чернігівській області та військові контррозвідники СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала у Запоріжжі російського інформатора, який перетворив свою квартиру у спостережний пост і шпигував за Силами оборони.

Фото: СБУ