В аптеки найближчим часом надійде майже 80 тис. доз вакцини проти грипу - МОЗ

Майже 80 тисяч доз вакцини проти грипу пройшли контроль якості й найближчим часом надійдуть до аптек.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Вакцина проти чотирьох штамів грипу французького виробництва (79 750 доз серії Y4A043V) пройшла державний контроль якості. Держлікслужба видала позитивний висновок про відповідність якості вакцини вимогам державних і міжнародних стандартів. Найближчим часом вона надійде до медзакладів та аптек", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у МОЗ, за інформацією Держлікслужби, ще 88 200 доз цієї вакцини (серія Y4A122V) перебувають на стадії контролю. Також очікується, що ще 81 850 доз вакцини проти грипу цього ж виробника до кінця вересня будуть привезені в Україну. Крім того, наразі перевіряють 65 150 доз вакцини корейського виробництва проти грипу (серія Q60224011).

У МОЗ нагадали, що всі вакцини, які надходять в Україну, підлягають обов’язковому лабораторному контролю якості. Його здійснює Держлікслужба. Після отримання позитивного висновку вакцини використовують у медичних закладах, або вони надходять у продаж до аптек.

За даними МОЗ, щороку в Україні реєструють близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. Зростання захворюваності традиційно спостерігається з початку жовтня. За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення: захворювання серця, легенів, нирок тощо. Найдієвіша профілактика грипу — це щорічна вакцинація, яка є рекомендованою (однак не входить до переліку безоплатних вакцин).

Читайте також: Ляшко каже, що українські лікарні готові до COVID-сезону

Як нагадали у міністерстві, вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Щеплення проти цих хвороб можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ затвердило оновлені рекомендації НТГЕІ щодо щеплень проти COVID-19. Для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти COVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз — тобто ревакцинація через 6-12 місяців.

Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику: дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання; вагітним; людям, старшим за 60 років; дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції; представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарям, учителям, військовим та ін.).