На 15 років посадили агента РФ, який шпигував на оборонному заводі в Києві

Суд призначив 15 років ув’язнення російському агенту, який у Києві шпигував за переміщенням українського озброєння у напрямку східного та південного фронтів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«За даними слідства, ворожим поплічником виявився 50-річний місцевий житель, який працював на воєнну розвідку РФ. Для виконання завдання він влаштувався на один зі столичних заводів, який виконував державні оборонні замовлення. Також зрадник відстежував наслідки повітряних ударів агресора по території регіону та «зливав» відповідну інформацію російському куратору», - йдеться у повідомленні.

Контррозвідники СБУ завчасно викрили ворожого поплічника, задокументували його розвідактивність і затримали у результаті спецоперації у Києві на початку лютого 2023 року.

За матеріалами СБУ суд призначив йому 15 років тюрми із конфіскацією майна.

Як встановило розслідування, агент потрапив у поле зору загарбників через своїх знайомих із Росії, з якими підтримував контакт.

Щоб отримати інформацію про наслідки ворожих влучань, фігурант їздив містом і приховано фотографував пошкоджені будівлі столиці із прив’язкою до місцевості.

Читайте також: СБУ затримала співробітницю оборонного заводу Запоріжжя, яка шпигувала для Росії

Отримані розвіддані він месенджером пересилав російському куратору, який далі звітував до головного управління генштабу збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ).

На підставі зібраних слідчими Служби безпеки доказів агента визнано винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Як повідомляв Укрінформ, від початку війни СБУ та поліція викрили понад 50 агентів, які закликали до держперевороту в Україні.