У Києві викрили керівників інституту, які допомагали Росії відновлювати НПЗ після атак українських дронів

Фото

Служба безпеки України викрила керівників провідного науково-дослідного та проєктного інституту нафтового профілю у Києві, які допомагали Росії відновлювати свої нафтопереробні заводи після атак українських дронів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Керівники НДІ допомагали із відновленням російських НПЗ після атак українських дронів/ Фото: ssu.gov.ua

Серед затриманих - голова правління, двоє очільників спеціалізованих відділів, а також головний інженер та один із інженерів інституту.

За матеріалами справи, вони допомагали росіянам відновлювати свої нафтопереробні заводи, які зазнали суттєвих пошкоджень унаслідок атак українських дронів.

На замовлення РФ посадовці підготували проєктно-конструкторську документацію для реконструкції трьох ключових НПЗ.

Читайте також: На 15 років посадили агента РФ, який шпигував на оборонному заводі в Києві

Загальна вартість російських підрядів становила майже пів мільярда гривень.

До цієї суми входив також дистанційний супровід проєктантами технологічних процесів відновлення та модернізації пошкоджених НПЗ.

Під час обшуків в офісних та житлових приміщеннях фігурантів у Києві, Львові та Харкові були вилучені мобільні телефони, системні блоки, ноутбуки, флешки та чорнові записи із доказами співпраці з РФ.

На підставі отриманих доказів слідчі СБУ повідомили п’ятьом затриманим посадовцям проєктного інституту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Читайте також: СБУ затримала співробітницю оборонного заводу Запоріжжя, яка шпигувала для Росії

Четверо з них уже перебувають під вартою. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводились за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ завершила досудове розслідування щодо чотирьох російських агентів, які планували влаштувати підриви у будівельних гіпермаркетах та поблизу кафе у Києві та на оборонному підприємстві у Львові.