Понад 419 мільярдів на «соціалку» в бюджеті: у Жолнович розповіли, на що планують спрямувати гроші

Сукупні видатки на програми соціальної підтримки в проєкті держбюджету на 2025 рік заплановані на рівні 419,2 млрд грн.

Про це повідомило Міністерство соціальної політики України, передає Укрінформ.

«Відповідно до проєкту бюджету, поданого до ВРУ до першого читання, сукупні видатки на програми соціальної підтримки у 2025 р. складуть 419,2 млрд грн», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що даний проєкт бюджету не є остаточним варіантом і зазнаватиме змін та доопрацьовуватиметься під час розгляду у Верховній Раді.

Наразі проєктом бюджету на підтримку малозабезпечених родин у 2025 році планується спрямувати 19,7 млрд грн (на 0,5 млрд грн менше, ніж було заплановано у бюджеті на 2024 рік).

Зокрема, на соціальний захист українців, які потрапили у складні життєві обставини, передбачено 80,8 млрд грн. У наступному році зберігаються виплати на проживання для ВПО у незмінному розмірі. На виплату житлових субсидій і пільг передбачено 42,3 млрд грн, що дорівнює обсягу прогнозних витрат на субсидії і пільги цьогоріч.

Наступного року планується збільшити на 0,3 млрд грн видатки на соціальний захист осіб з інвалідністю – до 6,7 млрд грн. Також на 22% збільшено видатки на розвиток системи соціальних послуг – до 1,3 млрд грн.

На соціальний захист дітей та сім'ї передбачено 27,4 млрд грн (у 2024 році – 27,6 млрд грн).

Сукупні видатки на пенсійне забезпечення становитимуть 780,9 млрд грн. Також у бюджеті на 2025 рік закладені кошти на індексацію пенсій, в тому числі найнижчих.

Читайте також: У Мінсоцполітики пояснили причину зменшення видатків на «соціалку» у 2025 році

Як зауважили у міністерстві, загальні видатки на соціальну сферу наступного року будуть меншими, ніж у 2024 році, проте держава надасть фінансову підтримку, необхідні виплати і послуги всім громадянам, які цього потребують. А соціальні виплати і допомоги буде профінансовано належним чином. Мінсоцполітики, своєю чергою, продовжить працювати над пошуком ресурсів, у тому числі за рахунок міжнародних партнерів, для підтримки українців з найбільш вразливих категорій.

Як повідомлялося, Уряд затвердив проєкт державного бюджету на наступний рік.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів затвердив законопроєкт «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Доходи очікуються на рівні 2 трлн грн. Видатки бюджету плануються на рівні 3,6 трлн грн. На фінансування захищених статей в документі передбачено 419,2 млрд грн, що майже на 50 млрд грн менше, ніж у бюджеті 2024 року.