Угода на €100 мільйонів: Ляшко обговорив із керівником Банку розвитку Ради Європи реалізацію проєктів

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та керівник Банку розвитку Ради Європи Карло Монтічеллі провели зустріч щодо поточної співпраці та потенційного її розширення завдяки новим проєктам.

Як повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, сторони обговорили реалізацію першої Рамкової угоди про позику з Банком розвитку Ради Європи (БРРЄ) у рамках спільного зі Світовим банком проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine), передає Укрінформ.

"Угода про позику передбачає залучення додаткового співфінансування від БРРЄ на 100 млн євро. Раніше для реалізації проєкту вже було залучено 100 млн євро. У рамках угоди вже найближчим часом до загального фонду державного бюджету України надійде 10 млн євро", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кошти спрямують на реконструкцію важливих інфраструктурних об’єктів. Зокрема першим об’єктом буде будівництво лікувально-реабілітаційного корпусу у складі Центру комплексної реабілітації «Фенікс» Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

Проєктом передбачено будівництво триповерхової будівлі з підвалом та приміщенням басейну. Також у підвалі планують облаштувати спеціальне укриття. Нова будівля буде з’єднана переходом із наявним корпусом. Загальна місткість нового корпусу: 64 медпрацівники, 70 відвідувачів та додатково 24 місця відпочинку для відвідувачів.

Також навколо нової будівлі проведуть роботи з благоустрою території. Завдяки модернізації закладу вдасться збільшити його потужності та підвищити кількість одночасного перебування пацієнтів у 1,5-2 рази.

Також присутні обговорили можливості реалізації нового спільного проєкту щодо фінансування відновлення Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені Академіка О. М. Лук’янової НАМН України. Наразі відбувається оцінка технічних потреб закладу.

Читайте також: Банк розвитку Ради Європи готовий збільшити підтримку житлових проєктів в Україні

Окрім цього, як зазначили в МОЗ, потенційним напрямком розширення співпраці є сфера первинної медичної допомоги. Банк розвитку Ради Європи має досвід реалізації таких проєктів в інших країнах світу та готовий розглянути їх реалізацію в Україні.

Як повідомлялося, за даними МОЗ, внаслідок атак Росії пошкоджено 1657 обʼєктів медзакладів та ще 221 з них зруйнований повністю й відновленню не підлягають. Найбільших втрат зазнали заклади охорони здоровʼя Харківської, Донецької, Миколаївської, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. Шкода та збитки, нанесені Росією українській медичній інфраструктурі оцінюються щонайменше у 7 мільярдів доларів США. 

Фото: МОЗ