У Міноборони презентували план реформи інфраструктури: житло для військових та аудит будівництва

Профільна команда на чолі із заступником міністра оборони Станіславом Гайдером презентувала піврічний план ключових кроків у реформі оборонної інфраструктури під час засідання Ради донорів інституційних реформ за участі представників 25 країн та міжнародних організацій.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міноборони.

"Ми розглядаємо інфраструктуру як одну з ключових складових наших спроможностей, яку необхідно розвивати. Маємо чітке розуміння, що робити протягом наступних шести місяців та як трансформувати цю сферу", - сказав Гайдер.

Він зазначив, що його команда розпочала опікуватись цим блоком півтора місяці тому, і вже триває робота за ключовими пунктами трансформаційних процесів в оборонній інфраструктурі. Серед них - єдині пріоритети розвитку.

Читайте також: До Сил оборони щомісяця долучаються близько 6500 добровольців - Міноборони

Гайдер пояснив, що в умовах війни, зокрема постійних ракетних ударів противника, розбудова необхідної військової інфраструктури для розміщення особового складу, техніки має критичне значення. Базуючись на підходах країн-членів НАТО, сформовано рішення про формування на базі одного з підрозділів Міноборони функції розвитку військової інфраструктури. Ця функція буде розбудована протягом найближчих двох місяців, сказав він, додавши, що «наше завдання – до початку нового бюджетного року визначити чіткі пріоритети та напрями фінансування оборонної інфраструктури під час війни».

Другий крок у реформі оборонної інфраструктури - усунення дублювань, оптимізація адміністративних структур та витрат.

Читайте також: У застосунку «Армія+» авторизувалися вже понад 200 тисяч військових - Черногоренко

За даними Гайдера, до кінця року буде запроваджено низку організаційних змін, які дозволять прибрати дублювання у виконанні функцій за напрямом інфраструктури. Адміністративні структури, які наразі займаються питаннями організації будівництва в Міноборони, будуть суттєво скорочені без втрати потенціалу. З 1 січня 2025 року закупівлі вторинного житла, модульних конструкцій, устаткування та окремих інших предметів Міноборони на загальну суму в кілька мільярдів гривень будуть передані Державному оператору тилу. Результатом цих дій стане вивільнення істотного фінансового ресурсу, підкреслив він.

Третій пункт реформи - аудит будівництва.

Як підкреслив заступник міністра, вперше в Міноборони буде проведено всеохоплюючий аудит військових об’єктів незавершеного будівництва. «Протягом найближчих 4-6 місяців ми здійснимо інвентаризацію усіх чинних та заморожених проєктів, аби сформувати цілісне бачення, як ефективно витратити кошти за цим напрямом у 2025 та наступних роках. Складовою цього бачення буде стратегічний план управління об’єктами незавершеного будівництва», - зазначив він.

Читайте також: Додаткові майже 500 мільярдів підуть на виплати військовим і закупівлю зброї - Умєров

Також ключовим пунктом трансформаційних процесів в оборонній інфраструктурі є забезпечення житлом військових.

За словами Гайдера, замість багаторічних проєктів будівництва буде запроваджено зрозумілі та прозорі фінансові механізми, фінансову підтримку для отримання житла. Концепцію таких змін уже сформовано, розпочалося його обговорення з фінансовими установами, неурядовими організаціями.

Крім того, запевнив він, буде забезпечено прозорість та ефективне управління й експлуатація інфраструктури.

Зокрема, як підкреслив Гайдер, для створення прозорого електронного обліку земель і будівель Міноборони ведеться робота над відповідною ІТ-системою. Прототип такого рішення вже створено, до кінця року очікуються перші результати впровадження електронного обліку.

Також розпочато роботу над створенням цивільної агенції нерухомості, яка на комерційних принципах буде управляти землями та іншою нерухомістю. За основу роботи такої агенції взято приклади країн-членів НАТО. Для економії витрат на експлуатацію інфраструктури вже розпочато реалізацію окремих пілотних проєктів енергоефективності, поінформував він.

Гайдер вказав і необхідність реалізації спільних з партнерами проєктів за напрямами будівництва, відновлення (реконструкції) об’єктів оборонної інфраструктури на кшталт закладів охорони здоров’я, військових навчальних закладів тощо. Базою таких спільних проєктів можуть стати також двосторонні безпекові угоди, укладені з країнами-партнерами, зазначив він і додав, що реалізація спільних проєктів дозволить посилити спроможності Сил оборони як для воєнних потреб, так і потреб розвитку.

"Відповідно до сформованого бачення цільової структури Міністерства оборони України та результатів функціонального аудиту, інфраструктурний напрямок має зазнати трансформації", - підкреслив заступник міністра оборони.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони реформує напрямок матеріального забезпечення ЗСУ.