З нагоди Дня жестових мов Укрінформ випустив новини із сурдоперекладом

Відео

З нагоди Дня жестових мов, який відзначається 23 вересня, Укрінформ представив випуск новин із сурдоперекладом.

Цей випуск новин Укрінформу уже доступний до перегляду.

Як відзначила у Телеграмі перша леді Олена Зеленська, в Україні «жестова мова стає повсюдною, а наша комунікація - безбар’єрною. Перетворюється на норму віконце з перекладачем у випусках новин, офіційних відеозверненнях, супровід жестовою мовою на подіях різного масштабу».

«Безбар’єрність - це коли сповіщення в потягах та оголошення на вокзалі дублюються жестовою мовою. Або ж на пошті є індукційна петля, яка стишує акустичні шуми й допомагає працювати слуховим апаратам. Чи каса самообслуговування, яка дає змогу легко зробити замовлення. Безбар’єрність - це вимога сучасного світу. І робити його доступним для всіх може кожен із нас», - заявила Зеленська.

Читайте також: Українські актори та військові записали привітання до Дня жестових мов

Як повідомляв Укрінформ, відзначення 23 вересня Міжнародного дня жестових мов проголошено Резолюцією Генасамблеї ООН, яку було ухвалено у грудні 2017 року.

Пропозиція про проголошення Міжнародного дня жестових мов надійшла від Всесвітньої федерації людей із вадами слуху, яка нині об’єднує 135 національних асоціацій глухих і захищає права близько 70 млн людей із порушеннями слуху по всьому світу.

Дата 23 вересня була обрана на відзначення створення цієї федерації 1951 року.