Усі міжнародні механізми для захисту дітей виявилися неефективними - Зеленська

Дружина Президента України Олена Зеленська презентувала в понеділок на полях Генеральної Асамблеї ООН експертний документ про дієві механізми реагування на воєнні виклики стосовно безпеки дітей, розробити який зобов’язалася під час Четвертого саміту перших леді та джентльменів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона сказала під час заходу «Забезпечення майбутнього дітям» Глобальної платформи Саміту перших леді та джентльменів.

«Усе, що було зроблено досі, усі міжнародні колективні гарантії, які існували, не досягли запланованих результатів», – сказала Зеленська.

За її словами, «якщо викрадення 19 тис. дітей, а також акти катувань, каліцтв і вбивств відбуваються на наших очах, це означає, що всі конвенції, угоди, кодекси й меморандуми, покликані захистити, на жаль, виявилися неефективними».

Перша леді України наголосила, що необхідні «принципово нові інструменти», один з яких пропонує Україна.

Цей документ відображає весь досвід України, набутий під час повномасштабної агресії РФ, додала вона, підкресливши, що «він не є теоретичним». А «є продуктом важко здобутого практичного досвіду».

Російську агресію, сказала вона, часто називають новим викликом для світу. «Але насправді це дуже старий виклик, з далекого минулого – з часів тоталітаризму, геноцидів, депортацій. Ще до встановлення верховенства права», – пояснила перша леді.

Щоб протистояти нинішнім звірствам, «простого висловлення занепокоєння та засудження явно недостатньо», вважає вона.

Україна пропонує експертний документ як дорожню карту для міжнародної спільноти, який допоможе ефективно діяти й захищати дітей під час війни, зауважила вона.

При цьому Зеленська пояснила, що йдеться про права дітей в усьому світі. «Якщо ці права порушаться один раз безкарно, це створює небезпечний прецедент. Вони порушуватимуться й надалі з усе більшою легкістю», – сказала вона.

За її словами, подібно до радіації, агресія, порушення прав людини, зокрема дітей, не мають кордонів.

Читайте також: Чи готові українці всиновлювати дітей: результати соціологічного дослідження

«Якщо ми хочемо запобігти формуванню світу, у якому наші діти не матимуть прав, ми повинні реагувати так, як повинні реагувати відповідальні дорослі – шляхом рішучих дій», – наголосила дружина Президента.

Як передавав Укрінформ, раніше Зеленська повідомила, що Україна на полях Генеральної Асамблеї ООН представить експертний документ про дієві механізми реагування на воєнні виклики, розробити який зобов’язалася під час Четвертого саміту перших леді та джентльменів.

Результатом Четвертого саміту стала спільна декларація стосовно захисту прав дітей.

Захід «Забезпечення майбутнього дітям» проходить на полях Саміту майбутнього та 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. покликаний об’єднати світових лідерів для вирішення нових викликів, пов'язаних із безпекою та добробутом дітей.

Співорганізатори заходу - перші леді України та Естонії у співпраці з низкою країн та ЮНІСЕФ.

Головна увага заходу приділялася правам дітей як на національному, так і на міжнародному рівнях, глобальному партнерству задля вирішення викликів, що загрожують безпеці та майбутньому молодого покоління, загрозам добробуту дітей.

У заході взяли участь перші леді Естонії, Фінляндії, Гватемали, Литви та інших країн, міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі, глава МЗС Великої Британії Девід Леммі, виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Расселл.

Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ