В апеляційних судах вакантні понад 50% посад - голова ВРП

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик заявив, що в Україні залишаються вакантними 52% суддівських посад в апеляційних судах.

Таку цифру він навів у вступному слові під час круглого столу на тему «Привабливість суддівської кар’єри: європейський та український виміри», передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВРП.

«Для України за попередні п’ять – сім років проблема дефіциту суддівських кадрів стала надзвичайно гострою. Вітчизняна судова система працює у критичних умовах через значний дефіцит кадрів. Особливо складна ситуація в апеляційних судах, у яких вакантними є понад 52 % суддівських посад», - зазначив Усик.

За його словами, судді працюють в умовах надмірного навантаження, у ситуації постійного стресу, щодня наражають себе на небезпеку через ракетні удари і обстріли артилерією. У таких умовах частина з них не витримує напруження і звільняється у відставку.

«Тенденція досить тривожна. Втрачаємо найбільш досвідчених і професійно підготовлених суддів віком 45–50 років, перспектива заміни яких найближчим часом є досить примарною. Протягом січня – серпня 2024 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення 186 суддів (з яких у відставку і за власним бажанням звільнено 162), упродовж 2023-го – 325 суддів. За січень – серпень цього року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про внесення Президентові України подання про призначення до місцевих судів 399 суддів. Президент видав укази про призначення 329 суддів. Отже, кількість звільнених суддів переважає кількість призначених», – роз’яснив Усик.

Читайте також: ВРП звільнила у відставку шістьох суддів, із них двоє - судді ВС

Також він указав на дуже низький рівень участі кандидатів у конкурсі на посади суддів. Якщо раніше на одну посаду в апеляційних судах претендували 9–10 осіб, то сьогодні – 3–4. Водночас виникає питання, чи готові ці юристи до надзвичайно інтенсивної роботи, яка є публічною, що накладає додаткові обмеження на суддю.

Усик висловив думку, що основною причиною дефіциту суддівських кадрів є тривала відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка не працювала понад три роки. До поглиблення проблем, зокрема щодо заповнення суддівських посад, призвели також воєнні дії.

Серед причин зниження привабливості суддівської професії, зауважив голова ВРП, і перманентність судової реформи, що створює невизначеність і не дає можливості спрогнозувати майбутнє для суддів і кандидатів на посади.

Ще однією проблемою є тривалість і складність конкурсних процедур на посади суддів. Наприклад, наразі призначаються кандидати, які звернулися із заявами про участь у конкурсі ще у 2017 році.

Викликом є також умови, у яких працюють судді: надмірне навантаження, непристосовані приміщення, зокрема дефіцит залів судових засідань, у зв’язку із чим складно організувати належний розгляд справ.

Читайте також: Від початку року до ВРП надійшло 89 повідомлень про втручання у діяльність суддів

Крім цього, додав голова ВРП, «судді перебувають під постійним контролем з боку антикорупційних органів і громадськості».

Як зазначив Усик, усе це призводить до того, що найбільш фахові юристи обирають привабливіші умови роботи у приватних компаніях або інших державних структурах.

Як повідомлялося, 14 вересня 2023 року ВККС оголосила конкурс на зайняття 532 вакантних посад суддів в апеляційних судах.

11 вересня 2024 року Вища кваліфікаційна комісія суддів ухвалила рішення про призначення кваліфікаційного іспиту під час кваліфікаційного оцінювання у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів в апеляційних судах.