Черги на житло для ветеранів скорочуються - народний депутат

Політика держави щодо забезпечення житлом ветеранів є чи не єдиною програмою Міністерства у справах ветеранів України, яка реально діє.

Як передає Укрінформ, про це в ексклюзивному інтерв’ю на Українському радіо заявив член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу" Тарас Тарасенко.

На його думку, більшість ветеранів не задоволені та не довіряють Міністерству ветеранів.

"Вони більше покладаються на регіональні громадські організації, на різні види благодійних фондів, але в реальність політик Міністерства ветеранів вони не вірять, крім однієї ― забезпечення житлом, яка використовується як субвенція на області", - сказав Тарасенко.

За його словами, на 2024 рік було заплановано 5,7 млрд грн, усі кошти розіслані на ветеранів по областях.

"Тобто черги на житло для ветеранів частково скорочуються, і це єдина програма, яка діє", - зазначив нардеп.

Інші програми, каже Тарасенко, такі як рекреація, соціально-психологічна допомога, не були ефективно задіяні, "тому що на початку року було звільнено міністра, потім працював виконувач обов’язків і не було напрацьовано ефективних механізмів роботи, таким чином, багато коштів не було використано".

Він також висловив сподівання, що до кінця року з новою очільницею (Наталею Калмиковою - ред.) Міністерство "спробує напрацювати нові стандарти, для того, щоб цей механізм допомоги ветеранам запрацював".

"Але повноцінного розвитку ми очікуємо все-таки у 2025 році", - вважає член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Відповідаючи на запитання кореспондента Українського радіо щодо невиконання бюджетів аж шести ветеранських програм (рівень виконання ― 17,7% від запланованого), Тарасенко сказав: "Ці програми не були реалізовані через те, що Мінветеранів з початку року не розробило відповідних нормативних документів. На жаль, це неприпустима ситуація. Ми втрачаємо дорогоцінний час, за ці кошти ми могли б допомогти великій кількості людей, які цього потребують. Зараз йдеться про те, щоб ці кошти були переадресовані на житло для ветеранів. Очікуємо від Мінветеранів такого подання, а те, що не буде використано, повернеться до державного бюджету".

Народний депутат також повідомив, що в проєкті бюджету на 2025 рік кошти не зменшено, "але насправді просто змінилася процедура формування бюджету".

Читайте також: У межах Ukraine Facility на житло для ветеранів і родичів загиблих воїнів спрямують €450 мільйонів

"Зараз закладено в бюджет фінансування програм та обслуговування Міністерства щодо соціальної допомоги, фізкультурно-спортивної реабілітації, але є частина інвестиційних програм, яка завантажена у систему DREAM. Тобто 5,7 млрд грн ще буде додано на житло між першим і другим читанням. Також додаткове фінансування піде на ветеранські центри та центри ветеранського розвитку. Це капітальні видатки, просто вони запроваджуються у бюджет між першим і другим читанням, за поданням Міністерства. Тобто по бюджетній декларації нам на три роки зменшення державного фінансування ветеранських політик не передбачено", - розповів Тарасенко.

Як повідомляв Укрінформ, на Полтавщині 33 сім'ї ветеранів війни отримали 58,3 мільйона гривень компенсації на житло.