У Мінсоцполітики сподіваються запустити реформу солідарної пенсійної системи у липні 2025 року

Міністерство соціальної політики планує у липні наступного року розпочати реформу солідарної складової пенсійної системи.

Про це розповіла міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в кулуарах Global Digital Social Forum, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми плануємо в липні наступного року розпочати реформу солідарної частини пенсійної системи. І вже домовилися про це з Міністерством фінансів та Прем'єр-міністром, представили наші напрацювання у Комітеті з питань соціальної політики і отримали запевнення в готовності допомогти нам переконати депутатів ухвалити цю реформу якомога швидше», - сказала Жолнович.

За її словами, зміни у солідарній пенсійній складовій мають на меті вирівняти ситуацію з диспропорцією нарахування пенсій українцям, які вийшли на заслужений відпочинок у різні періоди.

«Основою нового механізму нарахувань стануть два критерії - кількість відпрацьованих років і обсяг сплачених страхових внесків. Ці критерії ми закладаємо в систему балів. Кожна людина при виході на пенсію матиме суму балів, яка буде переведена у відсоток до середньої заробітної плати по Україні. Це буде найбільш справедливий формат виплати і накопичення наших солідарних пенсійних внесків», - розповіла міністр.

Жолнович додала, що в першу чергу від цієї реформи виграють ті пенсіонери, які вже давно вийшли на пенсію і розмір їхніх виплат не осучаснювався.

Вона також запевнила, що кошти на наступний рік на анонсовані зміни будуть знайдені.

«Я дуже вірю, що вже у 2025 році нам вдасться перерахувати пенсії у бік збільшення. Ми плануємо, що кошти на це будуть, інакше ми б це не анонсували. Враховуючи те, що наступного року на березень запланована і індексація, у разі підтримки нашої реформи перерахунок у липні буде не супер значним. До помітного збільшення сум пенсійних виплат ми будемо рухатися поетапно. Головне, що у липні ми плануємо зафіксувати нову модель солідарної системи», - зауважила міністр.

Робота над впровадженням ще однієї складової пенсійної системи – обов’язкової накопичувальної, за словами Жолнович, розпочнеться одразу після закінчення війни.

Читайте також: В Україні запрацював портал з особистими е-кабінетами отримувачів соцпослуг

Як повідомлялося, в Україні набув чинності закон від 4 листопада 2022 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні». Цей закон спрощує механізм підтримки існуючої солідарної пенсійної системи завдяки добровільним внескам для збільшення або власних пенсійний виплат у майбутньому, або для адресної підтримки пенсіонерів.