На Львівщині відкрили справу про насильство, скоюване директором дитячого закладу - Лубінець

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за заявами вихованців навчально-реабілітаційного закладу у Львівській області про насильство, скоюване директором.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

За словами омбудсмена, він отримав відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насильства щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині. 

У терміновому порядку Лубінець ініціював проведення моніторингового візиту, до якого долучилися представники Національної соціальної сервісної служби України та партнери - психологи з Благодійного фонду «Голоси Дітей» та «СОС Дитячі Містечка».

За даними уповноваженого, у закладі перебувать найвразливіші категорії дітей. Зокрема це діти, позбавлені батьківського піклування, і ті, хто перебуває у складних життєвих обставинах, діти з особливими освітніми потребами та діти-сироти. 

Перевіряючі зафіксували свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за нібито погану поведінку чи порушення розпорядку дня.

Читайте також: У двох районах Донеччини залишаються майже 850 дітей

За словами Лубінця, вихованці скаржились, що їм систематично говорили: «Ти нікому не потрібен/-а», «Твої батьки алкаші», «Ти хворий/-а», «З тебе нічого доброго не вийде».

Ставлення працівників і директора закладу до дітей як до хворих, недієздатних і неадекватних унеможливлювало їхній подальший розвиток та реабілітацію, підкреслив омбудсмен.

Останні пів року діти та інші особи в їхніх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження, зауважив Лубінець. 

Перевіряючі викликали представників поліції та органів прокуратури на місце і змусили в їхній присутності почати документувати факти порушень.

За наслідками реагування відкрите кримінальне провадження, зокрема за ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи).

Усі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу і перебувають у безпеці.

За інформацією уповноваженого, у понеділок буде ініційована нарада на високому рівні із залученням представників Львівської обласної військової адміністрації, правоохоронних органів та профільних міністерств, 

Він підкреслив, що бездіяльність органів, що повинні захищати права дитини, є злочином, негайного і безумовного захисту потребує дитина, а не її кривдник. 

Лубінець наголосив, що контролюватиме, щоб слідство неупереджено і швидко перевірило факти, виявленні під час моніторингового візиту, та було на боці захисту прав та найкращих інтересів дитини.

Читайте також: На реабілітацію дітей з інвалідністю держава за пів року спрямувала понад ₴300 мільйонів

На його думку, результатом має стати притягнення до відповідальності кожного, хто став кривдником дітей чи не реагував, знаючи про порушення. Першочергово має спрацювати принцип невідворотності покарання осіб, що заподіяли шкоду та порушили права дітей, на захисті яких має стояти держава. 

“І моя головна мета - забезпечити безпеку дітей та їх віру у справедливість. Це все повинно відбуватися, з повагою до дитини та втілення принципів правосуддя, дружнього до дитини Кожна дитина має бути почутою! А всі, хто здійснює насильство над дітьми - мають бути покарані. Захист прав дитини залишається моїм пріоритетом і я зроблю все можливе, щоб справедливість стала міцним фундаментом для України!”, - заявив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, Лубінець заявив, що повідомлення у ЗМІ про обмін дітьми між Україною і Росією не відповідають дійсності.