У Відні пройшла виставка «1 грам життя» про цінність українського зерна під час війни

Фото

У столиці Австрії Відні на базі колишніх хлібозаводу та ферми пройшла австрійсько-українська мистецька виставка під назвою "1 грам життя" на тему зерна та цінності людського життя крізь призму війни в Україні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Перша частина виставки проходила в приміщенні колишнього хлібозаводу Ankerbrotfabrik, заснованого ще в 1891 році. У 1938 році фабрика була експропрійована нацистами, пізніше під час війни серйозно пошкоджена і відновлена вже після її закінчення. Наразі зерносховище колишнього хлібозаводу використовується в культурних цілях мистецьким простором Das LOT. Завершальна частина виставки проходила на території сучасного культурного проєкту Zukunftshof, створеного на базі колишньої ферми на краю столиці.

"Цей простір, Das LOT, колись був зерносховищем хлібозаводу, колись експропрійованого нацистами. Ми бачимо сильний зв'язок з цим місцем і тісну паралель із сучасною ситуацією російського вторгнення в Україну", - пояснила вибір місця кураторка виставки, засновниця мистецької платформи Art Contact Ukraine Яна Гринів.

У Відні пройшла виставка "1 грам життя" про українське зерно та триваючу війну / Фото: Мар'яна Косован, Яна Гринів, Надія Янєва

Відкриття експозиції почалося з перформансу "Скільки коштує одна зернина?" від "Експериментального театру Штерн". "Вага 1 зернини – приблизно 1 грам. 1 зернина дає надію на життя. І в той самий час люди в Україні віддають свої життя, щоб захистити її. Щоб захистити надію на життя", - зазначила кураторка виставки.

На виставці представлені фотографії знищеного росіянами українського зерна, людей, постраждалих внаслідок російських ракетних атак, які отримали страшні опіки. "Ці фотографії відображають їхню силу та мужність. Ми, як міжнародна спільнота, також можемо дати надію тим, хто продовжує боротися за свободу, права людини та гідність", - наголосила Гринів.

На експозиції "1 грам життя", зокрема, була продемонстрована інсталяція австрійського фотографа Клауса Піхлера "Зерно як зброя". Її історія починається з того, як у вересні 2023 року австрієць отримав посилку з України зі спаленим зерном – пшеницею та ячменем – яке було знищене під час атаки російського безпілотника на український дунайський порт Ізмаїл влітку того ж року. Робота Піхлера намагається пояснити глобальний вплив російських атак на українську зернову галузь і основна увага приділяється кількісній оцінці атак на зерновий сектор, щоб проілюструвати масштаби російського вторгнення та його вплив на глобальну продовольчу безпеку.

Також експозиція містила серію фотографій від української художньої фотографині Марти Сирко під назвою "Скульптура". На них зображені тяжкопоранені українці, які одужують від завданих війною травм та поранень.

Одним із компонентів виставки був традиційний український вишитий рушник, який містить символи землі та зерна. Повністю ручної роботи оберіг був вишитий українкою Оксаною Гринів. "Це – особлива вишивка хрестиком, де кожен елемент є символічним. В українській традиції червоний колір означає любов, чорний - горе. Рушник розповідає про традиції, любов до рідного краю, повагу до землі, врожаю та зерна", - зазначила Яна Гринів.

Інша представлена робота мисткині називалася "Кардіограма війни" – аудіовізуальна інсталяція, виконана у вигляді паперових сувоїв, на яких, на кшталт кардіограми, зображено динаміку звуку падіння снарядів та вибуху. Через навушники відвідувачі можуть прослухати записи звуків, на основі яких була зроблена графіка.

Крім того, на виставці було представлено колаж української мисткині Елен Літорель під назвою "У мене не було свят...". У центрі інсталяції знаходиться рушник, створений за допомогою газетних шпальт, які розповідають про дві війни – Першу світову та нинішню війну РФ проти України. Газетні колонки на рушнику поєднані з візуальним зображенням різних технік українських вишивок та орнаментів. Назва роботи звертає увагу на те, через російську війну багатьом українцям понад два роки не до свят, оскільки потрібно багато працювати заради перемоги.

Читайте також: У Вільнюсі відкрили виставку, присвячену загиблим від агресії РФ українським дітям

Воднчас відвідувачі могли ознайомитися з роботами відомого київського фотографа Павла Мазая, а також австрійської мисткині Крістіни Гелени Ромірер під назвою "Одиниці вартості" – злитками з кукурудзи, пшеничного борошна та соняшникового насіння.

Крім того, була представлена 5-годинна відеодокументація перформансу української художниці Марії Прошковської під назвою "Farina", який проходив у 2023 році у музеї сучасного мистецтва міста Болонья і був відзнятий фотографинею Орнеллою Де Карло. У рамках перформансу українська мисткиня протягом п’яти годин демонструвала глядачам процес роботи з ручним жорном, перетираючи на борошно українське зерно, яке було пошкоджене влучанням російської ракети.

Виставка "1 грам життя", яка була частиною австрійського культурного фестивалю FAVORITE FALL, проходила у Відні з 21 по 28 вересня. Партнерами виставки виступили Посольство України в Республіці Австрія, організація US Ukrainian Activists, а також Das LOT, Favorite Fall та Zukunftshof.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Австрії пройшла виставка UNBREAKABLE CODE ("Код незламності"), на якій представлено захоплену українськими захисниками військову техніку та озброєння армії РФ.