Заклади первинної та екстреної медичної допомоги зможуть укладати договори з НСЗУ на три роки - Гусак

Ексклюзив

Заклади первинної та екстреної меддопомоги, кластерні і надкластерні лікарні зможуть укладати договори з НСЗУ на три роки.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила голова Національної служби здоровʼя Наталія Гусак.

"Нещодавно були ухвалені зміни до постанови уряду, які дають можливість перейти до трирічних договорів для закладів первинної ланки, екстреної меддопомоги та кластерних і надкластерних закладів спеціалізованої меддопомоги. Надавачі медичних послуг будуть мати договори як мінімум на три роки, і вони, і власники медзакладів зможуть чітко планувати свою діяльність. З іншого боку, це дасть НСЗУ можливість вчасно здійснювати оплати по договорах, особливо у січні", - сказала вона.

Як зазначила посадовець, від представників місцевих влад, голів ОТГ як від власників закладів охорони здоровʼя є запит щодо більшої стабільності з точки зору розробки, затвердження фінансових планів надавачів медичних послуг, тобто лікарень.

Вона нагадала, що контрактування медичних закладів у межах Програми медичних гарантій завершувалося щорічно на початку лютого. Через це засновники медзакладів, надавачі медичних послуг до останнього не могли знати, за якими напрямами НСЗУ погодить контракти, і відповідно остаточні суми договорів.

Читайте також: В Україні змінять умови контрактів із медзакладами, що приймають пологи

Також, за словами Гусак, це впливало і на вчасні виплати заробітних плат медичним працівникам.

Як додала очільниця НСЗУ, ці зміни важливі і для самої служби, зокрема в контексті проведення перерахунків медзакладам за порушення, виявлені під час моніторингу виконання умов договору.

"Як показує практика, часто є ймовірність того, що нам необхідно здійснити перерахунки в поточному році за результатами роботи в попередньому році. Такі перерахунки ми можемо здійснити виключно через відповідну претензійно-позовну діяльність і через судові рішення. Це, безумовно, погіршує і показники дебіторської заборгованості, і вимагає додаткових працівників у юридичному департаменті. Зараз ми зможемо робити такі перерахунки в межах трирічного договору", - пояснила Гусак.

Читайте також: Нацслужба здоров'я 1 жовтня проведе оплати медзакладам за дітей

Також це нововведення позначиться і на пацієнтах. Як пояснила посадовець, через те, що в січні кожного року виплати лікарням затримувалися через процедуру переукладення договорів, НСЗУ вимушена була додатково пояснювати пацієнтам, що медичні послуги залишаються для громадян безоплатними. За її словами, у січні у багатьох медзакладів формально договір з НСЗУ ще не підписаний, але передбачено, що він діє з 1 січня.

"Якщо з лікарнею ще не укладено договору (в січні - ред.), це не означає, що в цьому місяці меддопомога не надається. Договір діє з 1 січня. Але знаходилися надавачі, які маніпулювали думкою пацієнтів і говорили про те, що поки договір не укладено, вони не можуть забезпечити безоплатну медичну допомогу. Зараз таких маніпуляцій буде менше, тому що договори діятимуть впродовж трьох років", - пояснила Гусак.

Також, за її словами, важливо і те, що тепер пацієнтам не треба буде на початку року шукати лікарні, в яких уже укладений договір з НСЗУ.

"Вважаю, що це теж допоможе нам посилити комунікаційну кампанію щодо обізнаності про безоплатність медичних послуг", - сказала Гусак.

Голова НСЗУ зазначила, що базовим буде трирічний термін, але НСЗУ залишає для себе можливість укладати договори і на коротший термін.

"Договір може бути і однорічним, і буде розроблено процес, коли ми зможемо використовувати однорічний договір. Зараз НСЗУ розвиває систему моніторингу, розробляємо нову процедуру виписування повідомлення про порушення умов договору тим медзакладам, на які скаржаться пацієнти, що у них вимагають гроші. Ми попереджали надавачів медпослуг, що з тими, хто буде мати негативні висновки моніторингу або повідомлення про порушення умов договору, не будуть укладатися трирічні договори, тільки договори терміном на один рік до виправлення ситуації", - додала Гусак.

Як повідомляв Укрінформ, у травні 2024 року уряд ухвалив зміни до постанов № 136 від 27.02.2019 та № 854 від 28.07.2021, якими у 2025 році запроваджуються трирічні договори з аптечними закладами за програмою реімбурсації лікарських засобів.