Україна евакуювала з Лівану частину сімей польських дипломатів - МЗС Польщі

Ексклюзив

На борту українського евакуаційного літака з Лівану, який 1 жовтня ввечері приземлився у Ряшеві, було кільканадцять громадян Польщі: сімʼї польських дипломатів, а також люди, які мають проблеми із здоровʼям.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу зазначив речник МЗС Польщі Павел Вронський.

«Йдеться по кільканадцять осіб (евакуйованих українським літаком з Лівану – ред.)»,- зазначив Вронський.

Він додав, що польська сторона «дуже високо» оцінює співпрацю з Україною в цьому контексті.

Польський дипломат зазначив, що до Польщі цим літаком повернулися сімʼї польських дипломатів у звʼязку із скороченням персоналу посольства РП в Лівані через політичну ситуацію, а також декілька людей, які виїхали з гуманітарних міркувань, через поганий стан здоров’я.

Вронський висловив думку, що співпраця між Києвом і Варшавою у цьому напрямку триватиме й надалі.

«Якщо наш літак здійснюватиме туди рейс, то ми заберемо когось з громадян України. Це - співпраця партнерів, які періодично організовують такого роду чартерні рейси до Бейруту»,- констатував речник польського зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Україна евакуювала з Лівану 134 своїх громадян та 45 іноземців

Як передавало агентство, Міністерство закордонних справ України та Головне управління розвідки Міністерства оборони 1 жовтня здійснили чергову евакуацію громадян, які перебували в Лівані. Загалом було евакуйовано 134 громадянина України, серед яких 112 дорослих та 22 дитини. Крім того, Україна евакуювала 45 іноземців - громадян Польщі, Чехії, Литви, Молдови, Бразилії та Лівану. Також із Лівану вивезли двох собак і кота.

Україна закликає Ізраїль та Ліван до максимальної стриманості, аби запобігти переростанню конфлікту у масштабну регіональну війну.

Армія Ізраїлю 1 жовтня оголосила про початок наземної операції на півдні Лівану. За інформацією ЦАХАЛу, військові кілька розпочали рейди проти обʼєктів угрупування та інфраструктури «Хезболли».

Читайте також: ООН збирає $426 мільйонів на потреби ліванських переселенців

Ситуація в Лівані загострилася минулого тижня після того, як Ізраїль заявив, що вступає в «нову фазу» свого конфлікту з «Хезболлою». Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант оголосив, що ЦАХАЛ зосереджує ресурси на північному фронті, поблизу кордону з Ліваном. Перед цим, у 20-х числах вересня, «Хезболла» та Ізраїль обмінялись авіаударами.

Фото: РАР