Ексглава КСУ незаконно перетнув кордон, поліцейському та прикордонникам висунули підозри - ОГП

Прокурори Офісу генерального прокурора викрили заступника начальника одного з райвідділів поліції Закарпатської області та співробітників Державної прикордонної служби України, які організували незаконне переправлення осіб через державний кордон.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ОГП.

Учасникам організованої групи повідомили про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України).

Серед осіб, які скористалися протиправною послугою, - колишній голова Конституційного суду України.

За даними слідства, організована група незаконно переправляла громадян України через окремі прикордонні пункти пропуску в Берегівському районі Закарпатської області без проходження обов’язкового прикордонного контролю.

При цьому поліцейський, відповідно до своєї ролі, інформував осіб, які намагалися незаконно виїхати з України, про спосіб перетину кордону та координував дії водіїв, які здійснювали перевезення.

Правоохоронець особисто виїжджав в район прикордонного пункту, супроводжуючи здійснення незаконного перетину державного кордону, у тому числі вночі.

У свою чергу прикордонники не проводили прикордонний контроль стосовно осіб, яких незаконно переправляли через державний кордон України.

Також в рамках цього кримінального провадження ексолові КСУ повідомили про підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон у співучасті з учасниками цієї організованої групи (ч. 2 ст. 332 КК України).

Слідство триває, встановлюються інші можливі співучасники злочинів з-поміж співробітників правоохоронних органів.

Викриття здійснювалося за сприяння Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України та Департаменту захисту національної державності СБУ.

Читайте також: ВАКС продовжив строк дії обов'язків, покладених на Князєва, до 9 листопада

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2022 року ДБР порушило справу за фактом виїзду за кордон колишнього голови Конституційного суду Олександра Тупицького. Слідство зафіксувало його перебування в Австрії у центрі Відня поруч з автомобілем, зареєстрованим на дружину. За інформацією Державної прикордонної служби, у законний спосіб Тупицький державний кордон України не перетинав.

У липні 2022 року суд обрав для Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, це дозволяє клопотати про його екстрадицію з Австрії.

У серпні того ж року Голосіївський райсуд Києва оголосив у розшук Тупицького по ще одному кримінальному провадженню - щодо підбурювання до несанкціонованого втручання у роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства – Казначейство".