Україна та Словаччина підписали меморандум у галузі освіти

Відео

Україна та Словаччина підписали меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти країн, що передбачає співпрацю між навчальними закладами й підтримку студентів та викладачів у Словаччині.

Як передає Укрінформ із посиланням на Ютуб-канал Кабінету міністрів, про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив на брифінгу за результатами других міжурядових консультацій за участі Прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.

"Важливо, що результатом сьогоднішнього діалогу є конкретні домовленості... Друга домовленість - це меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти України та Словаччини. Йдеться про дорожню карту співпраці, яка передбачає підтримку українських студентів та вчителів в Словаччині, пряме співробітництво між закладами освіти, співпрацю у сфері інноваційної діяльності", - сказав Шмигаль.

Глава українського уряду додав, що сторони також домовилися про імплементацію угоди про реадмісію.

"Ми вдосконалюємо алгоритм повернення громадян Словаччини до України, до держави походження", - пояснив він.

Прем'єр-міністр додав, що також підписали меморандум про співпрацю між аграрними міністерствами країн. За його словами, Україна очікує на євроінтеграційну підтримку Словаччини в аграрному кластері, зокрема, стосовно приведення української правової бази до європейських стандартів.

Читайте також: Україна і Словаччина планують запустити альтернативне сполучення Київ - Братислава

Також за результатами зустрічі сторони підписали спільну декларацію, зафіксувавши чотири ключові вектори взаємодії. Серед них - посилення політичного діалогу та побудова добросусідських відносин, підтримка суверенітету та територіальної цілісності, засвідчення прогресу в реалізації трьох ключових проєктів, а також розвиток співпраці в політичній, економічній, оборонній, медичній та інших сферах.

Як повідомляв Укрінформ, біля Ужгорода сьогодні, 7 жовтня, відбулася зустріч прем'єр-міністрів України та Словаччини Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо. Очільники урядів обговорили співпрацю у сфері енергетичної безпеки та інфраструктурні проєкти.