СБУ порушила справу проти режисерки фільму «Росіяни на війні»

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофимової.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії). Стежимо за перебігом", - написав депутат.

Трофимова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із "людським обличчям". Трофимова проживає в Канаді й зняла матеріал за кошти платників податків Канади.

Читайте також: У Торонто українці проведуть протест проти показу фільму «Russians at War»

Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація.

У цьому контексті Юрчищин висловив вдячність за реакцію, відзначивши: "Але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського Закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофимової".

Як повідомлялось, "Росіяни на війні" – документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової.

Трофімова народилася в Москві. Понад 10 років працювала у медіа та брала участь у різних документальних проєктах у Канаді, на Балканах, Близькому Сході та в Росії. Створила низку документальних фільмів для російського пропагандистського медіа Russia Today.

Цюрихський кінофестиваль скасував публічні покази фільму «Росіяни на війні».

Про це Міністерство закордонних справ України повідомило у Фейсбуці, висловивши подяку за таке рішення, передає Укрінформ.

«Росія не має бути присутня на міжнародній культурній арені. Так само – жодного шансу для її голосів відбілювати воєнних злочинців перед широкою публікою», – наголосили у відомстві.