Дозволити не можна заборонити: як росіяни брешуть про дозвіл бити далекобійною західною зброєю

До чого вдається РФ, щоб відмовити Захід допомагати Україні 

Хоч Україна за допомогою власних дронів та ракет атакує військові цілі у глибині російської території, вона не полишає спроб отримати дозвіл здійснювати такі атаки західним далекобійним озброєнням. У вересні 2024 року анонімні джерела у західних медіа неодноразово спекулювали щодо цього дозволу, попри відсутність офіційної інформації. Проте це не завадило російській пропаганді знову говорити про «червоні лінії» та «війну проти НАТО». У цій статті експерт «Вокс Україна» аналізує останні російські фейки щодо дозволу на далекобійні удари по території РФ.

ІСТОРІЯ ДОЗВОЛІВ І ЗАБОРОН

Загальне поняття «далекобійне озброєння» не визначає чітко, на якій відстані зброя може вражати цілі. Так можна назвати далекобійну артилерію, HIMARS (ракети GMLRS та ATACMS), далекобійні дрони, крилаті ракети Storm Shadow. Сюди ж входять крилаті ракети Tomahawk великого радіуса дії чи міжконтинентальні балістичні ракети. Коли ж Україна просить дозволу на далекобійні удари по РФ, вона має на увазі насамперед удари до 300 км за допомогою Storm Shadow та ATACMS. Адже це єдині ракети, які вже передали партнери, але ще не «розблокували» для повноцінного використання у війні. 

Відтоді як США почали постачати своє озброєння, вони заборонили завдавати ударів углиб російської території. Проте 30 травня 2024 року ситуація дещо змінилася: після російського наступу в Харківській області неназваний американський посадовець прокоментував для видання Politico, що Україна отримала дозвіл атакувати російські війська на території РФ, проте лише в районах на межі з Харківщиною. Уже 31 травня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про дозвіл використовувати американське озброєння в прикордонних областях, не уточнивши регіони. 

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван у червні 2024 року повідомив, що Україна може використовувати американську зброю, щоб вражати російські сили по всій прикордонній території. Тобто без прив’язування до Харківської області. За словами неназваних українських представників у коментарі для The Washington Post, дозвіл для атак діє на відстань до 100 км від українського кордону. Утім, офіційні джерела не коментували межі цього дозволу. 

6 вересня 2024 року міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що немає змін у політиці щодо надання Україні дозволу завдавати ударів углиб Росії американською зброєю, бо це «не змінить хід війни на користь України». 

І хоч 11 вересня The Guardian із посиланням на власні джерела написало про дозвіл використовувати Storm Shadow, вже під час відвідування Києва очільник МЗС Британії Девід Леммі не згадував про таке. Не з’явилося цього дозволу і після зустрічі президента США Джо Байдена та прем’єра Великої Британії Кіра Стармера. 

Поїздка Президента Зеленського до США наразі не зумовила зміни політики щодо дозволу. 28 вересня речник Президента Сергій Никифоров повторно згадав, що Україна досі не має остаточного дозволу атакувати цілі у РФ на великій відстані.  

Але російська пропаганда не гає часу дарма. Поки експерти та «анонімні співрозмовники» у медіа спекулювали, коли Україна отримає дозвіл, росіяни вже зробили кілька заготовок, як вони реагуватимуть на далекобійні удари.  Ціль незмінна – дискредитувати Україну, Захід та вкотре залякати «ескалацією».

МАНІПУЛЯЦІЯ: РОСІЯ МАЄ «НЕПОРУШНІ ЧЕРВОНІ» ЛІНІЇ

Як тільки в мережі з’явилася інформація про ще не підтверджений дозвіл на удари, Росія вже почала на неї реагувати. Спершу це були загальні заяви про «відповідні дії» на таке рішення. А далі цікавіше: речник Кремля Пєсков вказав, що так звана специальная воєнная операция і є відповіддю на можливі далекобійні удари. 

Попередньо на кожну дію Заходу Росія залякувала «страшними наслідками»: починаючи від погроз «у нас є чим відповісти» до постійних заяв про використання ядерної зброї. Але паралельно з цим вона створює ілюзію, що «все нормально» та «відбувається за планом», чим поступово посуває «червоні» лінії.

Скриншот допису

Також Пєсков своїми словами вчергове змінює або ж доповнює причини так званої СВО, а насправді неспровокованої агресії Росії проти України з 2014 року. Тоді Захід і не думав про передавання далекобійних ракет. Напередодні лютого 2022 року також не йшлося про передавання таких систем: Україна отримувала ПТРК, ПЗРК, стрілецьку зброю та набої. Жодних ракет великого радіуса дії. 

Утім, уже наприкінці вересня риторику «самозаспокоєння» скоригували. 25 вересня Путін виступив з оновленою доктриною ядерного стримування. У ній мова, зокрема, про те, що Росія визнає напад неядерної держави за підтримки ядерної як спільний. Крім того, РФ залишає за собою право використати ядерну зброю за наявності інформації про масоване застосування літаків стратегічної чи тактичної авіації, крилатих ракет, БПЛА тощо. 

Хоча що вважати «масовим», не уточнили. Буквально 27 вересня з’явилося повідомлення про безпілотники в Ростовській області на території РФ, а у ніч на 29 вересня МО РФ заявило про начебто збиття 125 БПЛА. Підтвердити чи спростувати цю кількість з незалежних джерел неможливо. Проте чи можна цю кількість вважати «масовим застосуванням»? Після цих атак Пєсков каже, що непотрібно надмірно апелювати до нової ядерної доктрини чи шукати якийсь зв’язок між цими подіями. І, звичайно, додає, що так звана СВО взагалі йде за планом.    

Звісно, не можна повністю ігнорувати ядерну небезпеку з боку Росії. Вона має найбільший запас цього озброєння у світі – приблизно 5,6 тис. боєголовок (1822 стратегічних та 1558 тактичних, решта – це резерв та зброя, що очікує утилізації). Також РФ має ядерну тріаду – наземний, морський і повітряний компоненти стратегічної ядерної зброї. 

Водночас варто звертати увагу на суперечності, які Росія регулярно продукує. РФ змінює свої «червоні» лінії: спочатку погрожує ядерним ударом, «якщо Україні повернуть ядерну зброю». Потім, якщо Росію притягнуть до відповідальності за воєнні злочини. Пізніше Медвєдєв погрожував атакувати ядерною зброєю країни-учасниці «Рамштайну», якщо Росію доведуть до поразки. До того ж останнє визначення є розмитим – що сама РФ вважає програшем, не зрозуміло. Подібна ситуація і з новою ядерною доктриною: спочатку Путін заявляє, що масовий запуск БПЛА по території країни є підставою застосувати ядерну зброю. Але після атаки безпілотників Пєсков заперечує: мовляв, непотрібно шукати зв’язки між доктриною та атаками.

ФЕЙК: УДАРИ ЗАХІДНОЮ ЗБРОЄЮ ОЗНАЧАЮТЬ УЧАСТЬ НАТО У ВІЙНІ

11 вересня The Guardian з посиланням на власні джерела у британському уряді повідомило, що Україні непублічно дозволять використовувати Storm Shadow по військових цілях на території РФ. Уже 12 вересня на цю непідтверджену інформацію реагує Путін і заявляє, що дозвіл використовувати західну високоточну зброю по території РФ означатиме пряму участь НАТО в російсько-українській війні.

Скриншот допису

Це чергова суперечність, адже Кремль постійно стверджує, що РФ в Україні воює з НАТО вже давно. Про це заявляли як російські пропагандисти, так і посадовці. Наприклад, у березні 2023 року пропагандистка Сімоньян розповідала, що Росія начебто перемогла Україну за перші 2–3 дні вторгнення, а тепер воює з НАТО. Або 2 лютого 2023 року міністр закордонних справ РФ Лавров казав, що проти них воює весь блок НАТО. У 2023–2024 роках Пєсков кілька разів, що Росія перебуває у війні із Заходом. Тож росіяни самі не можуть визначитись: «війна з НАТО» розпочалася давно або ж от-от розпочнеться.

Повідомлення російських представників про «війну Росії і НАТО»

Щобільше, Путін такою заявою вкотре підтвердив, що тимчасово окуповані території України не є територіями РФ. Інакше чому він «заплющує очі», наприклад, на удари по російських військових цілях на території Криму або Донецької чи Луганської за допомогою західних Storm Shadow та ATACMS?

Наслідки ракетного удару по російському військовому аеродрому в окупованому Джанкої. Джерело: Схеми

Наслідки ракетного удару по нафтобазі в окупованих Ровеньках, Луганська область. Джерело: Мілітарний

ФЕЙК: УКРАЇНА НЕ МАЄ ВЛАСНИХ РОЗВІДУВАЛЬНИХ ДАНИХ

Ще Путін заявив, що Україна не має власних розвідувальних даних. Їх начебто постачає лише Захід, а тому без інформації від США та країн Європи українські війська не зможуть використовувати далекобійні ракети по цілях углиб Росії.

Сама Україна не заперечує, що отримує цінні розвіддані від партнерів. Однак це не єдине джерело інформації. Зокрема, очільник ГУР МО Кирило Буданов вказує, що західні дані доповнюють, а не замінюють українську розвідку. Як пише видання The New York Times, після наступу ЗСУ на Курську область США та Велика Британія надали Україні супутникові знімки про Курщину. Також під час інших операцій країни-партнери надають дані зі супутників або Україна купує знімки у приватних компаній. 

Крім того, Україна має супутникові дані не лише від західних партнерів. Ще у серпні 2022 року Фонд Сергія Притули на донати українців придбав доступ до супутника фінської компанії ICEYE. Отож Міністерство оборони в цілодобовому режимі може отримувати актуальні супутникові знімки. Перевага фінського супутника в тому, що він працює за допомогою радару, і випромінювання пробивається крізь хмари, задимленість та навіть крони дерев. За допомогою нього ЗСУ можуть відстежувати об’єкти на землі вдень та вночі попри дощ, сніг або туман. 

26 червня 2024 року ГУР МО відзвітувало про роботу «народного супутника». За період його використання та доступу до сузірʼя ICEYE загалом зробили 4173 знімки ворожих об’єктів. Близько 38% з усього масиву отриманих даних використали для підготовки вогневого ураження. 

ФЕЙК: ЗАХІДНОЮ ТЕХНІКОЮ В УКРАЇНІ КЕРУВАТИМУТЬ ВІЙСЬКОВІ НАТО 

І як доповнення до того, що Україна «не має власної розвідки», прозвучала теза Путіна про західних військових: мовляв, для запуску західних ракет потрібно, щоб дані для атаки вносили самі військові країн НАТО, тоді як українці цього не вміють.

Насправді це сталий російський наратив про західних «найманців» або навіть «кадрових військових», що нібито замість українців керують будь-яким озброєнням, переданим Україні. 

Схожі заяви лунали й після того, як Україні передавали іншу техніку: установки HIMARS, ЗРК Patriot чи літаки F-16. Тоді фейкомети теж казали, що Україна не має власних операторів, а тому без «західних військових» начебто не обійтися.

Насправді для кожного нового виду західної техніки українські бійці проходять навчання. У 2022 році тодішній глава Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі повідомив про навчання українських бійців на HIMARS. У липні 2023 року журналісти «Суспільного» побували у Графенвері, Німеччина, де тренувалися українські військові на танках M1А1 Abrams. Подібна ситуація з навчанням на Patriot та F-16 – у відкритому доступі є інтерв’ю та репортажі про навчання на новітній техніці. На кожному етапі саме українці освоювали західну техніку й використовували її проти ворога на фронті. 

СТРАТЕГІЯ ЗАЛЯКУВАННЯ

Саме 3 жовтня новопризначений генсек НАТО Марк Рютте під час відвідування Києва заявив, що дозвіл використовувати далекобійну зброю обговорять на «Рамштайні» 12 жовтня. 

А поки дозволу немає, Росія маніпулює та бреше. Причому повторюється та ж історія – РФ вдає, ніби нічого не відбувається («все йде за планом»), і паралельно залякує ескалацією, аж до ядерної зброї. Головний адресат – Захід, якого намагаються відмовити від підтримки України.

Загалом це вписується у структуру російської дезінформаційної кампанії, яку нещодавно викрили у США. У звіті агента ФБР про цю операцію згадують нотатки російського політтехнолога Іллі Гамбашидзе. У них цитують вказівки Сєргєя Кірієнка – першого заступника адміністрації президента РФ. Кірієнко заявив кураторам кампанії про потребу спричинити «ядерний психоз» та звинуватити США у підготовці Європи до війни з Росією. Тож ядерний шантаж та залякування ескалацією – не випадкові заяви російських посадовців. Це частина продуманої стратегії, до якої вдаються щоразу, коли треба сповільнити військову допомогу Україні.

Автори:

Віктор Шолудько, аналітик VoxCheck

«Вокс Україна» 

«VoxUkraine» – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів.