НАБУ оцінить систему захисту викривачів після інциденту з Углавою

Національне антикорупційне бюро проаналізує систему захисту викривачів, її сильних сторін та недоліків, можливостей для вдосконалення та адаптування до міжнародних стандартів і нормативно-правових актів ЄС.

Про це інформує пресслужба бюро у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, з цією метою за підтримки Управління ООН з наркотиків і злочинності НАБУ співпрацюватиме з Вімом Вандекеркховим, провідним міжнародним експертом у сфері стандартизації захисту викривачів та безпосереднім розробником системи управління інформуванням (ISO 37002:2021 Whistleblowing management systems — Guidelines).

Ціллю аналізу є покращення механізмів реагування на можливі порушення прав викривачів, підняття рівня довіри потенційних викривачів до уповноважених осіб НАБУ, а також забезпечення високих стандартів захисту для тих, хто повідомляє про протиправні дії або бездіяльність інших осіб.

У бюро наголошують, що оцінювання є актуальним у контексті реагування на останні події щодо тиску на викривачів, які мали місце у НАБУ.

Нагадаємо, 3 вересня поточного року директор НАБУ Семен Кривонос звільнив свого першого заступника Гізо Углаву за результатами проведеного службового розслідування.

За повідомленням бюро, службове розслідування та надалі Дисциплінарна комісія НАБУ встановила, що перший заступник директора вчинив низку дій та висловлювань негативного характеру, спрямованих на персональну та професійну дискредитацію працівника бюро, який подав службову записку про можливі факти витоку інформації.

Читайте також: Завершене друге службове розслідування стосовно «зливів» у НАБУ - Кривонос

Як повідомили у відомстві, дії Углави сформували у працівників НАБУ розуміння можливості настання негативних наслідків за викривальну діяльність, що є неприпустимим порушенням найвищих стандартів етики та доброчесності, якими мають керуватись в своїй роботі працівники та вище керівництво НАБУ.

Своєю чергою Гізо Углава заявив, що оскаржить своє звільнення у суді. Він вважає своє звільнення незаконним і таким, що було проведене з численними порушеннями.