Нобелівську премію з фізики отримали за винаходи, які дозволяють машинне навчання за допомогою нейромереж

Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізики 2024 року стали американський науковець Джон Гопфілд та канадський дослідник Джеффрі Гінтон.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку премії в соцмережі Х, премію присудили за фундаментальні відкриття та винаходи, які дозволяють проводити машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж.

"Шведська королівська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з фізики за 2024 рік Джону Гопфілду та Джеффрі Гінтону за основоположні відкриття та винаходи, які дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Нобеля з медицини присудили за відкриття мікроРНК

Зазначається, що два цьогорічні лауреати використовували інструменти фізики для розробки методів, які є основою сучасного потужного машинного навчання. Вони провели важливу роботу зі штучними нейронними мережами, починаючи з 1980-х років.

Зокрема, Гопфілд створив асоціативну пам'ять, яка може зберігати та реконструювати зображення та інші типи патернів у даних. Гінтон винайшов метод, який може самостійно знаходити властивості в даних і таким чином виконувати такі завдання, як ідентифікація певних елементів на зображеннях.

Читайте також: Нобелівський тиждень-2024

"Робота лауреатів вже принесла величезну користь. У фізиці ми використовуємо штучні нейронні мережі в широкому спектрі областей, наприклад, для розробки нових матеріалів з певними властивостями", – зазначила Еллен Мунс, голова Нобелівського комітету з фізики.

Як повідомлялося, лауреатами Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини 2024 року у понеділок стали американські вчені Віктор Емброс та Гарі Равкін за відкриття мікроРНК та їхньої ролі в посттранскрипційній регуляції генів.

У середу стануть відомі лауреати з хімії, а у четвер – з літератури.

Вже у п’ятницю у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата Премії за сприяння встановленню миру.

Лауреат премії з економіки у пам'ять про Альфреда Нобеля буде оголошений 14 жовтня.

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Цього року вона становитиме 11 млн шведських крон (близько 1,1 млн дол.).

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.