Лубінець пропонує Раді посилити кримінальну відповідальність за підпал авто військових

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець ініціював законодавчі зміни до Кримінального кодексу України, які посилять захист від підпалів автомобілів військовослужбовців та їхніх родин.

Про це омбудсмен повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

"З інформації, що міститься у відкритих джерелах, з’ясував, що правоохоронні органи зафіксували 266 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців та волонтерів від початку року. Загалом пошкоджено близько 300 автівок у різних регіонах України. Вбачаю, що в посяганнях на військовослужбовців є посягання не лише на здоров’я та власність окремої людини, але і на порядок управління, фундаментальні засади існування будь-якої держави, особливо в період дії воєнного стану", - зазначив Лубінець.

Він надіслав до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності ініціативний лист із запропонованими законодавчими змінами до Кримінального кодексу України.

"Запропоновував запровадження спеціальної норми про посилену кримінальну відповідальність за вчинення посягань на здоров’я чи майно військовослужбовця або члена його родини у зв’язку з виконанням ним свого службового обов’язку", - зазначив омбудсмен.

Він переконаний, що запропоновані зміни "дуже важливі з погляду суспільної справедливості та необхідності посиленого захисту кримінальним законом військовослужбовців, які в умовах війни, захищаючи нашу незалежність, віддають нашій державі та народу України найцінніше – своє життя та здоров’я".

Читайте також: Жителя Сум за підпал військової автівки арештували без права застави

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу генерального прокурора, правоохоронні органи з початку року зафіксували 266 фактів підпалів автомобілів військових і волонтерів. Загалом у різних регіонах пошкоджені близько 300 машин.