У Єдиному реєстрі зниклих безвісти у розшуку - 49 тисяч осіб

У Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, наразі у розшуку перебувають десь 49 тисяч осіб.

Про це у телеефірі заявив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов, передає кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогоднішній день у Реєстрі є понад 59 тисяч записів, які у себе включають, у тому числі, тих осіб, які розшукуються, тих, яких вже розшукали, і записи щодо неідентифікованих тіл, по яким зараз триває розслідування, проводяться експертизи і робиться все, щоб ідентифікувати, хто це. Наразі понад 49 тисяч осіб перебувають у розшуку як особи, зникли безвісти за особливих обставин», - заявив він.

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти, зазначив, що майже 8 тисяч осіб вже були розшукані - тобто, вже було встановлене їхнє місце знаходження (вони повернулися в Україну або перебувають у країнах, із якими в України є діючі міжнародно-правові угоди). Тобто, ці 8 тисяч осіб перебувають у безпеці, і вони - вільні.

«Частина з тих осіб, які розшукані — це, відповідно, ідентифіковані тіла, це люди, які загинули унаслідок військової агресії РФ. І по реєстрових записах ми знаємо, що 1769 осіб, які розшукуються — це діти віком до 18 років», - поінформував Добросердов.

За його словами, на базі підрозділів поліції у різних областях України вже створено 20 центрів розшуку осіб, зниклих безвісти.

«І ще один великий центр, який буде функціонувати у Дніпрі і за своєю юрисдикцією перекривати територію як Дніпропетровської області, так і Донецької та Луганської, має відкритися найближчим часом», - сказав він.

Представник МВС пояснив, що у цих центрах люди зможуть комплексно отримати всю інформацію щодо розшуку зниклих безвісти.

«Так само при цих центрах функціонують і мої представники, які зможуть надати громадянам допомогу з усіх питань, пов’язаних з координацією розшуку. У цих центрах можна буде отримати і витяг з Реєстру осіб, зниклих безвісти, і можна буде подати клопотання щодо проведення слідчих дій», - поінформував уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти.

Читайте також: Українці в Іспанії, Італії і Португалії можуть здати зразки ДНК для пошуку зниклих безвісти родичів

Як повідомлялося, 30 вересня Добросердов поінформував, що на Меморіальному кладовищі буде створено окремий сектор, де тимчасово хоронитимуть неідентифіковані тіла загиблих бійців.

Фото: Getty images