В Україні послуги з ментального здоровʼя надають понад 1000 медзакладів

В Україні послуги з ментального здоровʼя можна отримати в понад 1000 медзакладів.

Про це у Фейсбуці повідомило Міністерство охорони здоровʼя (МОЗ), передає Укрінформ.

«Понад 1000 медзакладів «первинки» підписали контракт із НСЗУ на супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги. Завдяки цьому пацієнти по всій Україні мають змогу отримати безоплатні послуги у сфері психічного здоровʼя у свого сімейного лікаря та педіатра», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в МОЗ, у відповідь на виклики війни в Україні кардинально збільшено кількість медпрацівників первинної ланки, які можуть надавати послуги у сфері психічного здоровʼя.

Станом на жовтень 2024 року 20 361 лікар первинної медичної допомоги пройшов навчання за курсом mhGAP (флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоровʼя). Загалом перший рівень курсу пройшли вже 103 944 українці, зокрема лікарі та інші медичні працівники різних рівнів медичної допомоги.

Читайте також: Зеленська закликала українців дбати про ментальне здоров’я

Крім того, програму mhGAP буде впроваджено у медичні виші, щоб знання з психічного здоровʼя під час навчання отримували майбутні лікарі різних спеціальностей.

Партнерами України у впровадженні комплексної системи з підтримки психічного здоровʼя є ВООЗ, Координаційний центр з психічного здоровʼя КМУ та Всеукраїнська програма ментального здоров’я Ти як?, ініційована першою леді Оленою Зеленською.

Контакти служб психологічної підтримки для цивільних, ветеранів, дітей та підлітків, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни можна знайти на сайті МОЗ.

Як повідомлялося, Всесвітній день психічного здоровʼя відзначається 10 жовтня за ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я з 1992 року.