В Україні реформують шість національних природних парків

Державне агентство лісових ресурсів України продовжує реформу національних природних парків – для шістьох з них визначено напрямки розвитку.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль, передає Укрінформ.

«Під час робочої зустрічі з керівниками національних природних парків "Бойківщина", "Шацький", "Сколівські Бескиди", "Галицький", "Мале Полісся", "Зачарований край" окреслили пріоритетні напрями діяльності на найближчі місяці та наступний рік. До уваги взяті регіональні особливості кожного нацпарку», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: В Україні посилюють відповідальність за незаконні рубки та пошкодження дерев

У найближчій перспективі у зазначених парках мають стандартизувати виробничі процеси, також керівництву установ поставлене завдання зосередитися на розвитку рекреаційної діяльності, налагодженні співпраці із міжнародними організаціями для залучення додаткового фінансування. Крім того, парки мають розробити сучасні стенди, аншлаги, путівники, друковані наукові видання, оновити вебсайти, модернізувати еко-стежки тощо.

Серед довгострокових планів - оформлення речових прав на земельні ділянки, надані у постійне користування, оформлення права власності на будівлі та споруди, розробка матеріалів лісовпорядкування та проєктів організації, будівництво сучасних рекреаційних пунктів, реконструкція лісництв, адміністративних приміщень та теплиць з вирощування декоративного посадкового матеріалу та інші.

Читайте також: На Хмельниччині створять новий індустріальний парк

За словами Смаля, реалізація цих ініціатив сприятиме розвитку нацпарків за європейськими стандартами та підвищить їхню фінансову самодостатність.

За півтора місяця відбудеться заслуховування звітів директорів нацпарків щодо виконаних за цей період завдань.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів погодив зміну цільового призначення 3,6 тис. га лісів з метою подальшої їх передачі Нобельському національному природному парку.