В Україні створять сучасний центр для реабілітації українських дітей після травм війни

Міністерство охорони здоров'я, Львівський національний медуніверситет імені Данила Галицького та Фундація дитячої лікарні та науково-дослідного інституту «Надія» (Фінляндія) підписали меморандум про співпрацю.

Як повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, метою співпраці є створення на базі університету Реабілітаційного центру для фізичної та психологічної реабілітації українських дітей, які пережили фізичні та психологічні втрати, поранення і травми внаслідок повномасштабної війни, передає Укрінформ.

“Завдяки активній підтримці та допомозі наших міжнародних партнерів, зокрема й фундації “Надія”, на базі Львівського медичного університету ми плануємо створити новітній та потужний реабілітаційний центр, де маленькі пацієнти матимуть змогу пройти необхідне лікування та реабілітацію. Вдячний всім партнерам за таку потужну підтримку України у розвитку системи реабілітації у сфері охорони здоровʼя в надскладний час", - сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

У рамках меморандуму планується створити дитячий медичний реабілітаційний центр для забезпечення якісної фізичної та психологічної реабілітаційної допомоги.

Проєкт включатиме віртуальну лікарню, реабілітаційний центр та науково-дослідний інститут, зокрема:

- реабілітаційний центр буде центром передового досвіду з якісної медичної реабілітації, присвяченої пацієнтам педіатричного профілю (стаціонарна та амбулаторна фізична та психологічна реабілітація);

- віртуальна лікарня включатиме телемедицину, міжнародну підтримку рівня компетентності та тріаж для амбулаторної реабілітації. Лікарня використовуватиме в роботі віртуальну платформу;

- дослідний і освітній інститут поширення європейських практик реабілітації для розвитку медичної реабілітації в Україні. Навчальний центр зосереджуватиметься на навчанні та ліцензуванні спеціалістів, напрацьовуючи нові найкращі практики, що можуть бути поширені в Україні та за її межами.

Відповідно до меморандуму, МОЗ України сприятиме впровадженню телемедичних технологій та інтеграції віртуальної лікарні з іншими медзакладами, сприятиме обміну інформації з міжнародними науковими установами у сфері медичної реабілітації, координуватиме створення реабілітаційного центру в рамках національної мережі закладів охорони здоровʼя тощо.

Завданням фундації є залучення міжнародних експертів для підтримки та навчання українських спеціалістів, впровадження передових європейських практик у діяльності Науково-дослідного центру, забезпечення фінансування будівництва та облаштування Реабілітаційного центру тощо.

Львівський медичний університет надаватиме технічну та наукову підтримку для впровадження телемедичних рішень, забезпечуватиме впровадження Віртуальної лікарні та Науково-дослідного центру на базі закладів охорони здоровʼя університету, проводитиме дослідження ефективності методик реабілітації, сприятиме створенню Реабілітаційного центру через залучення фахівців, ресурсів та досвіду університету у наданні медичних послуг.

Читайте також: В Україні створять реєстр постраждалих від агресії РФ дітей - Рада ухвалила закон

Як зазначають у МОЗ, для реалізації проєкту буде взято успішний досвід Фінляндії у створенні Нової дитячої лікарні у 2017 році. Фінансування проєкту фундацією «Надія» здійснюватиметься протягом наступних 5-7 років. Фінансування Віртуальної лікарні обійдеться в близько 10 млн євро, а Реабілітаційного центру 50 млн євро. Решту коштів буде отримано завдяки реалізації Програми медичних гарантій. Створення Науково-дослідного центру покриватиметься фундацією на початковому етапі.

Як повідомлялося, у вересні 2024 року Головний медичний клінічний центр МВС України та Травматологічний центр Меморіальної лікарні Джексона США підписали меморандум про міжнародне медичне партнерство.

Фото: МОЗ