Журналістку Рощину, яка померла в полоні РФ, утримували у двох найжорстокіших тюрмах - правозахисники

Українська журналістка Вікторія Рощина, яка померла в російському полоні, утримувалась у слідчому ізоляторі Таганрога Ростовської області РФ та у виправній колонії у тимчасово захопленому Бердянську, де до полонених застосовують тортури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

За даними МІПЛ, про СІЗО № 2 у Таганрозі колишні полонені розповідають як про тюрму з найжорстокішими тортурами. Саме тут утримували журналістку.

Росіяни вперше затримали Рощину у Брянську в березні 2022 року, коли вона написала низку репортажів для українських медіа про життя на тимчасово захоплених територіях.

За 10 днів після затримання журналістку відпустили, змусивши записати відеозвернення про те, що в її телефоні знайшли фотографії з військовою технікою РФ і що претензій до російських військових вона не має.

Згодом Рощина виїхала на підконтрольну Україні територію, але в липні 2023 року повернулась на тимчасово захоплені Росією території.

Про її зникнення стало відомо лише в жовтні. Тоді Міжнародний фонд підтримки жінок повідомив, що Рощина зникла 3 серпня 2023 року. Ймовірно, її затримали у Донецькій або Запорізькій області.

Як зазначається, мета її поїздки на тимчасово захоплені території достеменно невідома, але, імовірно, вона пов’язана з журналістською діяльністю.

Батько журналістки Володимир Рощин тільки 22 квітня цього року отримав листа від Міністерства оборони РФ з офіційним повідомленням про затримання журналістки.

Читайте також: Справу за фактом зникнення журналістки Вікторії Рощиної перекваліфікували на убивство - прокуратура

Як повідомила у Фейсбуці виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко, Рощину утримували як мінімум у двох тюрмах. Це виправна колонія № 77 у Бердянську та СІЗО № 2 у Таганрозі.

За її словами, "обидва місця з перших місяців повномасштабного вторгнення росіяни використовують для утримання як українських військових, так і цивільних, зокрема жінок".

Як зазначила Катриченко, “Вікторію утримували у Таганрозі принаймні з травня до вересня 2024 року. У камері-одиночці. Напередодні обміну 13 вересня 2024 року Рощину та ще мінімум одну жінку з Мелітополя вивезли з Таганрогу”.

У виправній колонії № 77 в Бердянську також тримували греко-католицьких священників Івана Левицького і Богдана Гелету, яких повернули в Україну під час обміну 25 червня 2024 року.

За даними МІПЛ, у цьому місці до бранців застосовують електрострум.

А СІЗО № 2 у Таганрозі серед колишніх полонених вважається одним із найжорстокіших ізоляторів у Росії. Саме сюди з квітня 2022 року почали етапувати захисників Маріуполя.

Фото з сайту mipl.org.ua

За спогадами звільнених військовополонених, охорона ізолятора у Таганрозі використовує три основні засоби для тортур - гумовий кийок, дерев’яний молоток та електрошокери.

Полонених б’ють під час приймання, щоденних обшуків і допитів. На допитах бранців змушують зізнатися у злочинах, які вони не вчиняли.

За словами одного зі звільнених з полону військових, з ним у камері "сидів чоловік. Його щодня водили на допити. Абхази сказали, що битимуть, поки він не підпише зізнання. Топили його у воді, кидали ганчірку на обличчя і заливали водою. В результаті він все підписав".

"Ми весь час чули крики - десь когось завжди били. Бувало, що постійні крики чутно по 15-20 хвилин, потім людина стояти не могла, її закидали в камеру майже без свідомості", - зазначив інший колишній полонений.

За даними колишніх полонених, у вересні 2022 року в цьому слідчому ізоляторі змінилося керівництво. Причина - дві смерті військовополонених.

Як зазначається, після цього умови покращилися, але катувати бранців не припинили. Відмінність полягала лише в тому , що під час тортур був присутній медик. Коли полоненому стає зле, він дає йому пігулку.

Читайте також: Понад 95% українських військовополонених зазнали тортур в Росії - місія ООН

За даними Міноборони РФ, Рощина померла 19 вересня. Причини та обставини поки невідомі. Смерть журналістки підтвердили і в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. Відомо, що раніше вона оголосила голодування через нелюдське поводження.

Як повідомляло Суспільне, за даними представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова, Рощина була у списках на обмін.

"Її повернення було погоджене і остання інформація, яка відома, її етапували до "Лефортово" з метою підготовки повернення додому", - заявляв він.

Колишня полонена, волонтерка і громадська діячка Людмила Гусейнова повідомила у Фейсбуці, що тіло журналістки мають повернути в Україну під час наступного обміну тілами.

Як повідомляв Укрінформ, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко 10 жовтня підтвердив смерть Вікторії Рощиної у російському полоні.