На Майдані відбудеться акція пам’яті Вікторії Рощиної

У Києві на Майдані Незалежності ввечері у п'ятницю, 11 жовтня, відбудеться акція пам’яті української журналістки Вікторії Рощиної.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє hromadske.

Премія імені Георгія Ґонґадзе в hromadske закликають усіх небайдужих прийти на акцію вшанування пам’яті журналістки, яка загинула, перебуваючи в полоні у Росії.

Акція розпочнеться о 19:00 на Майдані Незалежності поблизу простору з прапорами на честь загиблих під час війни Росії проти України.

Вікторія Рощина працювала на hromadske, пізніше публікувалася в "Українській правді" та Радіо Свобода. Також вона співпрацювала з Українським радіо, UA: Перший і "Цензор.нет". У 2022 році отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду "За мужність у журналістиці".

Медійників, правозахисників, громадських активістів та всіх небайдужих закликають прийти на акцію пам’яті та вшанувати Вікторію Рощину.

Як повідомляв Укрінформ, Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні.

У квітні 2024 року Росія вперше підтвердила, що незаконно утримує її.

10 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив у Фейсбуці, що батько Вікторії отримав повідомлення про смерть доньки, що сталася 19 вересня.

Читайте також: Журналістку Рощину, яка померла в полоні РФ, утримували у двох найжорстокіших тюрмах - правозахисники

За офіційною інформацією від російської влади, це сталося у процесі етапування з Таганрога до Москви.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко повідомив, що робота щодо звільнення Вікторії з полону велася, і те, що її переводили з Таганрога до Москви, це був етап підготовки до її звільнення.

У звʼязку з інформацією про смерть журналістки у Росії кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфіковане – тепер Служба безпеки України розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.