Найчастіше військові та члени родин звертаються щодо діяльності ТЦК та виплат - МОУ

Серед топ-5 питань, щодо яких Міноборони України отримує звернення від військових чи членів їхніх родин — це питання по діяльності ТЦК та виплати одноразової грошової допомоги.

Про це у ефірі програми «Small Talk» повідомив поінформував начальник Центрального управління захисту прав військовослужбовців Міноборони Володимир Лагута, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо говорити про те, що є наразі, то топ-5 проблем, які ми спільно з Кризовим центром проаналізували, то це, зрозуміло, у нас іде ТЦК. Є дуже багато звернень по тим чи іншим питанням, що пов’язані саме з територіальними центрами комплектування. Друге у топі — це виплати грошового забезпечення, третє — це виплати так званих бойових 100 тисяч», - заявив він.

Представник Міноборони поінформував, що четвертим питанням, щодо якого до них надходить найбільша кількість звернень є питання щодо (виплати — ред.) одноразової грошової допомоги, а п’ятим — питання звільнення з військової служби.

Лагута запевнив, що усі звернення, які надходять у центральне управління МОУ, опрацьовані на 100%. «Ми розбираємося у всіх цих історіях», - зазначив він.

Читайте також: У Києві та Херсоні затримали адвокатів і посадовців ТЦК, які бронювали й «списували» ухилянтів

Представник МОУ сказав, що під час аналізу пулу проблем, які є, вони думають над тим, щоб прибрати, зокрема, причину виникнення тих наслідків, які вже сталися.

«Проблем насправді дуже багато, звернень дуже багато. Для себе ми розділили їх на три блоки — коли йдуть порушення посадових осіб або командирів, це у нас, на жаль, теж є. Це коли люди самі не знають свої права, і ми про це теж говоримо. Також є різні історії. Тому ми розбираємося у всіх цих історіях», - запевнив Лагута.

За його словами, серед основних пріоритетів їхньої роботи є історії, коли є загроза життю і здоров’ю військовослужбовця, коли йдеться про масовий характер і коли йдеться про публічні історії, які несуть репутаційні ризики ЗСУ.

Окремо він поінформував, що вони наразі займаються розробкою інструкції про порядок проведення перевірок.

«Вона у нас вже пройшла етап внутрішнього погодження. Я думаю, що на наступному тижні ми її вже запустимо на зовнішнє погодження, котра нам... додає повноважень. Тобто ми не повинні будемо чекати підтвердження від когось. Якщо ми бачимо, що дійсно є, наприклад, якийсь злочин, то ми можемо швидко прийняти рішення саме на перевірку», - пояснив представник МОУ.

Як повідомлялося, у Міноборони заявили, що Центральне управління захисту прав військовослужбовців МОУ за перші чотири місяці діяльності поновило права 851 військового та 57 родин захисників.