У Мін’юсті пояснили, що буде у разі несплати штрафу від ТЦК

У Міністерстві юстиції України роз’яснили, які заходи вживаються у разі несплати штрафу від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Про це йдеться у відповіді на запит Судово-юридичної газети, передає Укрінформ.

«Відповідно до статті 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом», — ідеться у відповіді на запит.

Зазначається, що адміністративні стягнення накладаються, зокрема, за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Зазначається, що у разі несплати боржником штрафу державним виконавцем вживаються заходи примусового виконання рішень шляхом звернення стягнення на кошти та майно боржника.

Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації (пред’явленні електронних грошей до погашення в обмін на кошти, що перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця).

Також повідомляється, що стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

«У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.

«Також слід зазначити, що у разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника (частина сьома статті 48 Закону)», - уточнюють у міністерстві.

Читайте також: Уряд скоротив термін прибуття до ТЦК за повісткою

Як повідомлялося, раніше у Міністерстві юстиції пояснили, як дізнатися про наявність штрафу ТЦК.

Фото: НБУ