Членів наглядових рад для вишів обиратиме незалежний комітет

Міністерство освіти утворило комітет для відбору наглядових рад у трьох закладах вищої освіти — учасниках експерименту з розширення автономії.

Про це у Телеграмі повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає Укрінформ.

«Відбір повинен бути прозорим, тому МОН створило комітет, що відбиратиме учасників наглядових рад в експериментальних закладах вищої освіти», - йдеться в повідомленні.

За інформацією Федорова, до складу комітету увійшли троє представників іноземних організацій, які співпрацюють з Україною в сфері вищої освіти, а також троє номінантів від Міносвіти: позаштатний консультант Kaksus OU, колишній міністр освіти Естонії Яак Аавіксоо; заступниця голови місії USAID в Україні Теодора Делл (США); голова CCG, засновник проєкту Twinning Чарльз Кормак (Велика Британія); президент корпорації SoftServe Тарас Кицмей; керівник EY Ukraine Digital Костянтин Невядомський та голова ради Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ірина Тулякова.

Читайте також: До харківських вишів вступило вдвічі менше першокурсників, ніж до повномасштабного вторгнення РФ

Оновлені наглядові ради запроваджуються в трьох університетах, які стали учасниками експерименту: Національний авіаційний університет, Запорізький національний університет та Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника. Обрані наглядові ради контролюватимуть роботу в університетах та допомагатимуть їм розвиватися.

Як повідомлялося, 17 українських університетів увійшли до престижного світового рейтингу вищих закладів освіти Times Higher Education World University Rankings 2025.